Sri Lanka: Küçük Ödünlere Rağmen Tamiller Hala Zulüm Altında

 

tamilflag

Küresel Tamil Forumu (KTF) 1 Mayıs’ta Sri Lanka’nın yeni cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena idaresinin ilk ayını değerlendiren bir bildiri yayınladı.

Sirisena, Ocak ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Tamil halkına karşı soykırım savaşına başkanlık eden ve onları askeri işgal altında tutmakla görevli olan Mahinda Rajapaksa’yı mağlup etmişti.

KTF, parlamentonun gücünü artırmak ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısmak için Sri Lanka anayasasında değişiklik yapan Sirisena’yı methetti.

KTF Tamillerin durumuyla ilgili olarak atılan adımları hem negatif hem de pozitif olarak değerlendirmiştir.

” Biz Hükümetin Tamil halkının bazı acil endişelerini gidermek için atmış olduğu;  sıkıyönetimin kaldırılması, kuzey ve doğu illeri için atanacak olan sivil valilerin büyük oranda Tamillerden oluşması, hak sahiplerine küçük parçalar halinde topraklarının iade edilmesi, az sayıda Tamil siyasi tutsağın serbest bırakılması ve yasak konularak sürgün edilen Tamil bireylerin veya kurumların yeniden değerlendirilmesi ve az sayıda sürgünün durumunun gözden geçirilmesi adımlarını olumlu buluyoruz.

Bununla birlikte, özel mülk olan büyük ekili araziler yasadışı olarak hâlen ordu tarafından işgal altındadır, orantısız sayıda askeri personel hâlâ Kuzey ve Doğu’da kalmaktadır, tehdit ve keyfi gözaltılar hâlâ devam etmektedir,  ordunun Kuzey ve Doğu’da varlığı gündelik hayatını sürdüren Tamilleri olumsuz etkilemektedir. Savaşın dul bıraktığı on binlerce kadın başta olmak üzere tüm kadınlara yönelik cinsel şiddet sürmektedir. Tamil erkekleri ve kadınları Kuzey ve Doğu illerinde hâlâ korku içinde yaşamaktadır, çeşitli yerlerdeki yüzlerce siyasi tutsak haklarında suçlama olmaksızın hâlâ hapis yatmaktadır, Terörle Mücadele Kanunu hâlâ yürürlükten kaldırılmamıştır ve hepsinden önemlisi Tamil Ulusal Sorunu henüz çözülmemiştir.” diyerek kaygılarını da dile getirmişlerdir.

Daha radikal Tamiller ise Sirisena hükümetini sert bir dille kınayarak Tamilnet web sitesi üzerinden hükümetin “sürekli yapısal soykırım” politikasını güttüğünü açıkladılar.

Tamilnet’in bildirdiğine göre;

Küçük bir miktar arazi Tamil sahiplerine iade edilmiş olsa da, Tamillerden alınan diğer arazilerde Sinhaleselerin kolonizasyonu devam etmektedir.

Sri Lanka ordusu tarafından kaçırılıp gözaltında kaybedilen veya tutuklanan on binlerce insan için halen hiçbir şey yapılmamıştır.

Mesela, parlamentoda ki Tamil Ulusal İttifak üyesi Suresh Premachandran, 700’den fazla Tamilin kaldığı bilinen, Trincomalee Deniz Üssündeki vahşeti ile ün salmış gözaltı merkezi için soruşturma çağrısında bulundu. Hükümet ise böyle bir gözaltı merkezinin varlığını açıkça reddediyor.

Tamil basını ordu ve polis tarafından aralıksız olarak saldırıya uğradı. Örneğin, 26 Nisan’da dört Tamil gazeteciye sorgulanmak üzere Demattagoda da bulunan Kriminal Soruşturma Bölümü ofisine gelmeleri için haber gönderildi. Gazetecilere Sinhalese dilinde yazılmış mahkeme celpleri gönderildi ve söz konusu soruşturma hakkında bilgi verilmedi. Ayrıca Tamil gazetesi dağıtan insanlar tehdit edilmişlerdir.

Kaynak: https://www.greenleft.org.au/node/58994
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.