Siyah Kiliselerindeki Seri Yangınların Ardındaki Irkçılık

2008 yılında, Başkan Obama'nın seçilmesinden sonra, ağırlıklı olarak siyahilerin gittiği bir dizi kilise yakılmıştı. | Fotoğraf: Reuters

2008 yılında, Başkan Obama’nın seçilmesinden sonra, ağırlıklı olarak siyahilerin gittiği bir dizi kilise yakılmıştı. | Fotoğraf: Reuters

Pazartesi Günü, Tennessee’deki College Hills Seventh Day Adventist Kilisesi yakıldı. Salı günü, Georgia’daki God’s Power Hristiyan Kilisesi kasten ateşe verildi. Çarşamba Günü Kuzey Carolina’daki Briar Creek Baptist Kilisesi geceleyin yakıldı ve 250.000 $ hasar meydana geldi. Cuma günü, Florida’daki Güney Carolina’daki Misyoner Glover Grove Baptist Kilisesi ve Greater Miracle Apostolic Holiness Kilisesinin her ikisi de yakıldı. Güney Carolina’daki kilise tamamen tahrip edildi.

FBİ üç kilisenin kundaklanması ile ilgili olarak soruşturma başlattı. Diğer iki kilisede meydana gelen yanıgınların sebebini araştırmaya başladı. Bir FBI sözcüsü BuzzFeed internet sitesine verdiği demeçte “Olaylardan kimlerin sorumlu olduğunu ve hangi sebepler hareket ettiklerini  ortaya çıkarmak için araştırmalara devam ediyoruz,” dedi.

Analist David Love, Atlanta Siyah Star’da yayınlanan bir makalesinde “Kölelik ve Jim Crow günlerinden beri ırkçı beyazların medeni haklar hareketini ve siyahların örgütlenme mücadelesini hedef almaları yüzünden Siyah Halkın bir ayağı, liderlik ve kurum binası, eğitim merkezi, sosyal ve siyasal gelişmenin önemli bir merkezi olarak Siyah kiliselerindedir,” diyor. Geçtiğimiz haftalarda artan ırksal gerilimler, kiliselere saldırılar ve Charleston Katliamı ülkede beyaz hakimiyeti ve ırkçılık konusunun yeniden tartışılmasına yol açtı.

Konfederasyon Bayrağı

Konfederasyon Bayrağı

1961 Yılından beri yerel eyalet binasının önünde asılı olan ırk ayrımcılığı ve beyaz ABD’lilerin egemenliğinin simgesi olan konfederasyon bayrağının indirilmesi için ayaklanan halk kampanya düzenleyerek devlet ve politikacılardan ırkçı katliama karşı ses çıkarmalarını istedi. Zaten Güney Caroline Eyaleti’nin genelinde, politikacılar, ileri gelenler ve eylemciler Konfederasyon bayrağının kaldırılması için çağrıda bulunuyorlar. Bayrağı indirmek için düzenlenen kampanya, bayrağı tarihi mirasın bir parçası olarak gören ve eyalet kurumlarında asılı kalmasını isteyen Güney’deki beyazlar arasında bir tepki yarattı.

Charleston’da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan ırkçı saldırıyı gerçekleştiren 21 yaşındaki beyaz Amerikalı Dylann Roof’un sosyal medyadaki paylaşımında bir elinde tabanca, diğer elinde konfederasyon bayrağı bulunan resimleri ve ırkçı ifadeleri yayınlanmıştı. Dylann Roof, öldürdüğü dokuz Siyah Amerikalıyı açıkca katil olarak göstermişti.

Güney Carolina Eyalet Binası’nda bulunan, ABD’de siyahlara yüzlerce yıldır zulüm uygulayanları yücelten Afro-Amerika Anıtının kaldırılması için internet üzerinde düzenlenen imza kampanyasına şu ana kadar 3.000 kişi katılmış durumdadır.

Haber: isyandan.org
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.