Şili: Çevre Felaketine Karşı Halk Yol Kesti

protesta-ancud

Şili’de kıyı balıkçıları, somon işçileri, yerli topluluklar ve eylemciler Cumhurbaşkanı’nın deniz kirliliğinden etkilenenlere ödeyeceğini açıkladığı 100.000 peso tazminatı reddederek Şili’de 7 bölgede yol kesip tarihi bir protestoya imza attılar.

Chiloé Adası kıyılarına vuran kızıl alglerin kıyıları kirletmesi ve kirlilik seviyesinin artması üzerine Osorno, Ancud, Maullin, Chacao, Quellon, Carelmapu ve Queilen bölgelerinde sokağa çıkan halk geçen Şubat ayından beri denizde oluşan kirliliğin ve alglerin çoğalmasının sebebinin endüstriyel somon tesisleri olduğunu düşünüyor.

protesta-chiloe-marea-roja

Bu kızıl algler tarafından kirlenmiş denizden çıkan ürünlerin tüketilmesi insan sağlığına zarar veriyor, insanın felç geçirmesine ve hatta ölmesine neden oluyor. Şili 1972 yılında da benzer bir kirlilik yaşamış ve denizin kirlenmesi nedeniyle 23 kişi ölmüştü.

Geçen hafta, Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet, Chiloe adalarında meydana gelen kirlilik durumunun analiz edildiğini ve Los Lagos kıyı bölgesinin felaket bölgesi ilan edildiğini açıklamıştı. Bölgedeki kirlilikten etkilenen kıyı balıkçılarının ve ailelerinin zararlarını tazmin etmek içinde aile başına 100.000 peso destek paketi verileceğini açıklamıştı.

1

Bölge halkının seferber olduğu eylemler 3 gündür devam ederken protestocular Puerto Montt’da bulunan El Tepual havalimanına giden yolları trafiğe kestiler, barikatlar kurarak ateşe verdiler. “Kirliliğe Hayır, Çözüme Evet” yazılı pankart açılan eylemler sırasında, Cumhurbaşkanı Bachelet’de diktatör Pinochet’e benzetildi. Sokak eylemleri sürerken bölge sakini pek çok kişi de evlerinin camlarına ve balkonlarına siyah bayrak asarak protestoya katıldılar.

2

Kaynak: Bu haber için http://www.radiodelmar.cl/2016/05/fotos-crisis-en-chiloe-protesta-historica-contra-contaminacion-industria-salmonera-y-miserable-bono-de-bachelet/ sitesinden faydalanılmıştır.
Etiketler: ,

Bir Yorum

  1. Pingback: Şili: Çevre Felaketine Direnen Balıkçılara Destek İçin Binlerce Kişi Yürüdü

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.