Şili, Arjantin ve Peru: TPP ve Monsanto’ya Karşı Eş Zamanlı Eylem

A_UNO_527449-790x445

Gizli olarak imzalanan Trans-Pasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TPP)’ye karşı kitle örgütleri Şili, Arjantin ve Peru’da bir araya gelerek 22 Ocak Cuma günü TPP ve Monsanto’ya karşı ulusal eylem çağrısında bulundular.

Şili’nin 11. Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet ve diğer katılımcı ülke yetkilileri ile birlikte imzalanan antlaşmanın 4 Şubat tarihinden 5 yıl önce gizli olarak müzakere edildiği Wikileaks  sızıntılarıyla ortaya çıkmıştı.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra Şili’deki muhalifler Peru ve Arjantin’deki eylemcilerle bir araya gelerek uluslararası boyutta bir eylem organize ettiler. TPP Anlaşması onaylandığı takdirde oylamaya sunulacak olan -UPOV91-  yani tohumların özelleştirilmesi ve Monsanto tehdidinin yanı sıra sağlık, insan hakları, kültür ve dijital hakların ihlali gibi feci sonuçlarla karşı karşıya kalmak istemeyen eylemciler direnişe geçmeye karar verdiler. Ulusötesi Şirketleri Engellemek ve Dayanışmayı Yükseltme Girişimi ve bir grup çevreci Cordoba’da bir kamp düzenledi. Bu Kamp süresinde üç ülkede eş zamanlı olarak TPP anlaşmasına karşı ortak eylem yapılması kararı alındı.

no-al-tpp-750x500

Şubat ayında Yeni Zelanda’da düzenlenen toplantıda Bachelet’in imza vermesinin ardından, milletvekilleri ve senatörler anlaşmayı onaylamak veya değişiklik ihtimali olmadan Meclis’te reddetmek için bir araya gelecekler. Pek çok kitle örgütü, Santiago, Iquique, Concepcion, Valdivia, Temuco, Los Angeles, Puerto Montt, Chiloé, Chaitén ve Angol şehirlerinde yürüyüş düzenleyerek meclisten anlaşmanın reddedilmesini talep edecekler.

Ekoloji Kolektifi sözcüsü Patricia Nunez, “Cumhurbaşkanı’nın Şubat ayında o anlaşmayı imzaladığını biliyoruz ve bizler bu eylemlerle TPP anlaşmasının meclis tarafından onaylanmasını önlemek istiyoruz. Tarım Ürünleri Hukuku (Monsanto Kanunu) gibi bu ülkenin egemenliğini yok edecek kötü bir anlaşmanın mecliste reddedilmesini istiyoruz,” dedi.

Bu arada, Paulina Acevedo ise “Şimdi Bachelet imzası sonrası yasama aşamasıdır, herkes için çok kötü olan bu projeye karşı vatandaşlar ve milletvekilleri tarafından net bir ifade geliştirilmeli ve ardından proje komple reddedilmelidir,” dedi.

Kaynak: http://www.elciudadano.cl/2016/01/19/249432/organizaciones-sociales-anuncian-jornada-de-accion-nacional-contra-el-tpp-y-monsanto/ sitesinden özetlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.