Rio Sakinlerinden Olimpik Park Tahliyesine Karşı Protesto

rio-olympics-protests

RIO DE JANEIRO (Reuters) – Brezilya’da, Olimpik Park için yıkılması planlanan gecekondu yerleşiminde yaşayanlar tahliye kararına karşı 01.04.2015 Çarşamba günü Rio de Janerio’ya bağlanan ana arteri trafiğin en yoğun olduğu sabah saatlerinde işgal ederek eylem yaptılar.

Rio’nun güney bölgesi Barra De Tijuca’da 30 civarında yerleşim sakininin ellerinde pankartlar ve tavalarla şarkı söyleyip tempo tutarak yolu işgal etmesi sonucu araçlar en az 5 kilometre uzunluğunda bir kuyruk oluşturdu.

Eylemciler bir gecekondu bölgesi olan ve 2016 Olimpik Oyunlarında 20’den fazla müsabakanın gerçekleşeceği Olimpik Parkın hemen yanında yer alan Vila Autodromo sakinleriydi.

Bu gecekondu bölgesinde yaşayanların %90’ından fazlası baskı ve yerel yönetimden gelen çeşitli teklifler sonucu taşınmış durumda ancak 50 civarında aile en temel hizmetler olan su ve elektrik teminindeki sıkıntılara ve kötü şartlara rağmen yaşadıkları mahalleyi terk etmeyi reddediyor.

Rio Belediyesi Vila Autodroma yerleşkesinin Olimpik Parka erişimi sağlayacak yolun güzergahı üzerinde olduğunu ifade ediyor. Ancak bölge sakinleri atletlerin kalacağı lojman yerleşimleri ve diğer Olimpik projeler için de ön görüldüğü üzere bu alanın da oyunların bitiminden hemen sonra lüks apartmanların inşası için kullanılacağından şüpheleniyor.

Küçük olmasına rağmen Çarşamba günü gerçekleştirilen eylem 500 gün sonra başlaması planlanan Olimpiyatlara karşı gerçekleştirilen ilk eylemlerdendi.

Geçen sene Dünya Kupasına ev sahipliğinin kazanılması organizasyon için harcanacak milyarlara öfkelenen Brezilyalıların onlarca yıldır görülen en büyük sokak eylemlerini gerçekleştirmesine sebep olmuştu. Buna kıyasla Olimpiyatlar için daha küçük çaplı protestolar beklenirken toprağın altında sosyal huzursuzluk kaynamaya başladı bile.

Vila Autodromo’da 40 senedir yaşayan 69 yaşındaki Inalva Brito düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor;

Belediye bizimle düzgün bir şekilde müzakere edecek sabrı göstermedi. Şimdi bizim için acımızı ve nasıl kovulduğumuzu haykırma zamanı.

Kaynak: http://www.sbs.com.au/news/article/2015/04/02/rio-residents-protest-olympic-eviction-road-block
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.