Peru: Tia Maria Maden Projesine Karşı Grevler ve Protestolar Devam Ediyor

pr2

Güney Peru’da Tia Maria projesine karşı protestolar altıncı yılını doldurdu. Meksika Holding’in iştiraki olan Güney Bakır Şirketi’ne ait olan proje 2009 yılında başlamıştı. Güney Bakır Şirketi, Arequipa’nın Islay eyaletinde, bakır çıkartmak için 2 açık maden işletmesi kurmayı planlamıştı. Ancak bu alan, sulu tarım yapılabileceği düşünülerek ayrılmış çöl bölgesidir. Projeye karşı çıkanlar, tarım için kullanılabilir suyun doğrudan etkilenerek Tambo nehri vadisindeki pirinç, şeker kamışı ve kırmızı biber üretimini tehdit edeceğini ve su kirliliği riski oluşturacağını dile getiriyorlar.

Protestoların şiddetlendiği 2011 yılından bu yana madencilik projesi durduruldu. Reddedilen önceki çalışmalardan sonra Ağustos 2014 yılında yeni bir çevresel etki çalışması (ÇN: ÇED Raporu) yapılması kabûl edildi. 27 Mart tarihinde Güney Bakır Şirketi’nin kurumsal ilişkiler başkanı Julio Morriberon yaptığı açıklamada, projeyi iptal ederek Arequipa bölgesi dışına çıkardıklarını belirtmişti ancak şirketin CEO’su Oscar Gonzalez, Tia Maria projesinin hâlen devam etmekte olduğu ve hızlı yol aldığı açıklamalarında bulunmuştu. Güney Bakır temsilcileri tarafından verilen çelişkili ifadelerden sonra 2015 yılı Mart ayında grev ve protestolarla yeni bir dönem başlamış oldu.

Projeye muhalif grupların Şubat ayında süresiz greve çıkacaklarını söylemelerine rağmen firmanın faaliyetleri askıya alınmadı ve 23 Mart’ta grev başladı. 2014 yılı Ağustos ayında hükümetten ÇED raporu onayı alınmasından sonra Şubat ayında açıklama yapan Güney Bakır Şirketi’nin, Mart ayı sonuna kadar inşaat ruhsatı alması bekleniyordu. İçişleri Bakanlığı olası protestoları bastırmak amacıyla önceden 2000 polisi maden işletmelerinin bulunduğu bölgeye gönderdi. Sayıları tahminî olarak 600 ile 3000 arasında değişen göstericinin katıldığı ve 24 Mart’ta başlayan protestolara polis göz yaşartıcı gaz bombası ve plastik mermilerle saldırmıştı.

Tia Maria grevi şu anda 53. gününde, Mart ayı sonundan bu yana devam eden grevde, dört kişi öldü, (1 kişi kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti, 2 kişi ise polis kurşunuyla öldürüldü ve bir polis öldü) 200’ün üzerinde kişi yaralandı. Peru hükümeti protestoları kontrol etmek için 9 Mayıs’ta bölgeye orduyu gönderdi. Global Voices’in 10 Mayıs raporunda, polis ve yerel basının protestocuları suçlayarak ve haklarında yanıltıcı bilgi vererek, olayların daha da şiddetlenmesini sağladıkları bildirildi. Son 2 ay içinde sosyal medyaya yüklenen yüzlerce videoda polisin saldırganlığı, acımasızlığı ve protestoculara karşı gerçek mermi kullanımı belgelendi.

İşte basında çıkan bir takım örnekler:

10 Nisan, Grevin 19. Günü

27 Nisan, Grevin 36. Günü

29 Nisan, Grevin 38. Günü

6 Mayıs, Grevin 45. Günü

12 Mayıs, Grevin 51. Günü

13 Mayıs, Grevin 52. Günü

Kaynak: http://revolution-news.com/peru-ongoing-protests-strikes-against-tia-maria-mining-project/
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.