Peru: Arequipa’da Üç Günlük Grev Başladı

Adsız

Tía María madencilik projesine karşı Salı günü başlayan protestolarda göstericilerle polis arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle 2 sivil hayatını kaybetti, 7 polis yaralandı.

Çatışmalar, göstericiler tarafından çağrısı yapılan 72 saatlik genel grevin başlamasından sonra başladı ve bölgede okullar ve işletmeler kapandı. Arequipa şehrine giden tüm yollar ve bölgedeki diğer önemli yollara protestocular tarafından barikatlar kurularak, ulaşıma kapandı.

Cumartesi günü hükümet, 4.000 polis memuruna ek olarak askeri güçleri de göndererek kısa süreli olağanüstü hal ilan etti. Ordu devriyelerinin köprüler, tüneller ve benzin istasyonları için 7 Haziran’a kadar bölgede kalması planlanıyor.

Protestoculardan biri olan Jorge Del Carpio, Arequipa Halk Meclisi örgütünün üyesidir. Bölgede askerin kullanılmasına karşı olarak “Bizim asker kardeşlerimiz toplumsal sorunlara karşı ihtiyatlı davranmayı bilmiyor. Tüm bildikleri insanlara nasıl ateş edecekleri o kadar. [Ama] Ben bir doktor olarak, bir merminin nüfuz ettiği organizmada atardamarları keserek, damarları, akciğerleri ve beyni parçalayarak ölüme sebep olduğunu söyleyebilirim.” diyor.

“Bu sorunun tek çözümü Tía María Projesi’nin bitmesi” diyen Tambo Vadisi’nin çözüm önerisine katılan Del Carpio, “Açıktır ki çatışmanın tek bir çözümü var oda madenciliğin durdurulması.” diyor.

Adli Savunma Enstitüsü, Yurttaş Güvenlik Koordinatörü, For Cesar Bazán, hükümetin idari olarak yürüttüğü askeri güç kullanımının anayasaya aykırı olduğunu belirterek “anayasada hangi durumlarda silahlı kuvvetlerin kullanılmasına izin verildiği açıktır, Tía María protestolarındaki durum buna uygun olmasa da bölgede OHAL ilan edilmiştir” dedi.

Şu anda, önceki hükümet tarafından verilmiş olan, 29166 nolu kanun, devletin işleyişi için hayati önemde gördüğü tesisleri korumak için uyuşturucu kaçakçılığı ve terörle mücadele için askeri güç kullanılmasına izin vermeye devam ediyor.

Ancak, Bazán’a göre, yürürlükte bulunan 29166 nolu kanun mevcut durum için gerekli ön koşulları karşılamıyor.

Yasal Savunma Enstitüsü de bu kanunun anayasaya uygunluğuna itiraz ediyor. Bazán, güç kullanımı ile gösterileri durdurma yönteminin daha fazla hayat kaybına neden olacağı konusunda uyarıyor ” Islay protestoları sorununu çözmek için askeri personel göndermek demek, yangına körükle giderek bu sorunu çözmeye çalışmaktır. Asker, iç çatışmaları kontrol etmek için hazırlıklı değildir. Polis, bunun için hazır olsa bile düzgün donanımlı ve eğitimli değildir.”

Arequipa’nın sahil kıyısında bulunan Islay bölgesi’nde gerçekleştirilecek olan Tía María projesinin, tarım arazilerini kirleteceğinden endişe duyan halk Southern Copper firmasının 1.4 milyar dolarlık bakır madeninden vazgeçmesini talep ediyor. Anlaşma görüşmelerinin iki defa başarısız olduğu projeye karşı, 23 Mart’tan bu yana devam eden süresiz grevde, 3 kişi öldü, 200’ün üzerinde kişide yaralandı. 2011’de yapılan protestolarda da üç kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Peru-Protests-Against-Mine-Leaves-Two-Civilians-Dead-20150512-0020.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.