Paraguaylı Gerilla Liderleri Ordu İle Girdikleri Çatışmada Hayatlarını Kaybetti

Silahlı Köylü Birliği’nin kurucularından Alfredo Jara Larrea

Paraguaylı gerilla gücü Silahlı Köylü Birliği’nin dört üyesi Pazartesi günü polis ve askerlerle girdikleri çatışmada öldürüldü.

İçişleri Bakanı Francisco de Vargas konu ile ilgili Salı günü yaptığı basın toplantısında “Birliğin başındakiler öldürüldü, ayrıca silahlar ve kamuflaj üniformaları ele geçirildi. Bu bölgede etkin olan gerillalara karşı yürütülen mücadelede en başarılı operasyonumuz oldu,” açıklamasını yaptı.

Çatışmalar başkent Asuncion’in 300 mil kuzeyinde ki Concepcion bölgesinde gerçekleşti. Polis öldürülenler arasında Silahlı Köylü Birliği’nin kurucularından Alfredo Jara Larrea’nın da olduğunu söyledi.

Silahlı Köylü Birliği, Paraguay Halk Ordusu’ndan (EPP) ayrılmış bir grup. Hükümet, Silahlı Köylü Birliği’nin kurucularının Paraguay Halk Ordusu’nun eski üyeleri olduğunu söylüyor.

Hükümet yetkililerine göre Paraguay Halk Ordusu ve Silahlı Köylü Birliği, 2008’den bu yana 50’den fazla güvenlik görevlisini cezalandırma ve birden fazla tutsak alma eylemi gerçekleştirdi. Silahlı Köylü Birliği şu anda polis komiseri Edelio Morinigo ile Mennonite yerleşimcisi Abraham Fehr’i tutsak olarak elinde tutuyor.

Çiftçiliğin yoğun olduğu Paraguay’ın kuzey bölgesinde son 20 senedir silahlı gerillalar etkin durumdalar. Her ne kadar iktidardaki sağcı Horacio Cartes hükümeti gerilla gücünü sol kanat Guasu Cephesi ile ilişkilendirmeye çalışsa da ikisini birbirine bağlayan somut bir kanıt bulunmuyor.

2012’deki parlamento darbesi ile devrilen Guasu Cephesi lideri Fernando Lugo ise partisi ile gerilla gücünü ilişkilendirme çabasının neredeyse Paraguay halkının %70’inin Cartes hükümetinden hoşnutsuz olduğu dönemde Güney Amerika’daki sol kanadın imajına zarar vermeyi hedefleyen politik bir algı operasyonu olduğunu ifade etti.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Paraguayan-Guerrilla-Leaders-Killed-in-Clash-with-Army-20151117-0022.html haberinden düzenlenerek yayınlanmıştır.

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.