Papualı Silahlı Grup Endonezyalılara Karşı ‘Topyekün Savaş’ İlân Etti

Cumhurbaşkanı Joko’nun iddialarına göre, isyancı grup bölgede barış istemiyorum diyor.

Ayrılıkçı grubun kalesi Lanny, Jaya bölgesindeki Özgür Papua Hareketi (OPM) silahlı savaşçıları, Cuma günü Endonezya güvenlik güçlerine ve Papua’lı olmayan sivillere karşı ‘topyekün savaş’ ilan etti. (Jakarta Globe - Fotoğraf / Banjir Ambarita)

Ayrılıkçı grubun kalesi Lanny, Jaya bölgesindeki Özgür Papua Hareketi (OPM) silahlı savaşçıları, Cuma günü Endonezya güvenlik güçlerine ve Papua’lı olmayan sivillere karşı ‘topyekün savaş’ ilan etti. (Jakarta Globe – Fotoğraf / Banjir Ambarita)

Endonezya’nın Papua eyaletinde Başkan Joko Widodo’nun bölgede huzurun temin edildiği yalanını kınayan ve on yıllardır süren bağımsızlık mücadelesinin bitmediğinde ısrar eden silahlı ayrılıkçılar, orduya ve Papua’lı olmayan sivillere açık savaş ilan etti.

Özgür Papua Hareketi Kurtuluş Ordusu (TPN/OPM) komutanı Enden Wanimbo, Jakarta Globe’ye TPN/OPM’nin, doğudan batıya bütün ülkeyi kapsayacak şekilde “Sorong’dan Merauke’ye topyekün devrimci savaş” ilan ettiğini söyledi.  “Bu Papua topraklarındaki tüm Endonezyalılara karşı topyekün savaş demektir” diye belirtti.

Enden, Endonezyalı yetkililer tarafından uzun süre aranan ve OPM’nin kalesi, Lanny, Jaya bölgesinde bir merkez olduğuna inanan Jakarta ile her türlü fikri diyaloğu reddederek, grubun taleplerinin merkezinde Endonezya’dan bağımsız bir Papua olduğunu söyledi.

Endonezya, artık hileli olduğu ortaya çıkan 1969 yılındaki referandum sonrasında, Yeni Gine adasının batı yarısını içeren toprakları ilhak etmişti.

OPM ise, isyanları zorla bastıran, pagan olan bağımsızlık yanlılarına dua okutan ve insan haklarını ihlal eden, halk tarafından sürekli olarak suçlanan Endonezya devletine karşı on yıllardır düşük seviyeli silahlı ayaklanma yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Joko, bu ay başında bölgeye yaptığı ziyarette, ilhaktan bu yana ilk kez yabancı gazetecilerinde katıldığı  basın açıklamasında,  bölgenin  bir çatışma alanı olmasına yol açan nedenlerle uğraşmak istediğini söyledi.

Bununla birlikte Enden, “Joko hakkındaki izlenimim bölgedeki durumla ilgili tüm dünyaya yalan söylemiş olduğudur. Bizler Cumhurbaşkanı Joko’nun ifadesini sizlere göstermek istiyoruz,  Papua’nın barış içinde olduğu, doğru değildir” dedi.

Lanny, Jaya merkezli başka OPM komutanı olan Puron Wenda, ise başkanın değerlendirmesinin yanlış olduğu konusunda Enden’le hemfikir olarak “OPM savaşa hazır. Biz artık Endonezya tarafından hileli bir şekilde uzatılan daha fazla diyalog istemiyoruz. Onlar bizi aldatmayı seviyor” dedi.

Puron ayrıca “Endonezya Papua’yı terketmeli, çünkü biz bağımsız bir Papua için savaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Puron, Enden ile birlikte yönettikleri ordunun sadece güvenlik güçlerine değil, aynı zamanda Papua’lı  veya Melanezya etnik kökeninden olmayan sivillere de saldıracaklarını söyledi.

“İşadamları, inşaat işçileri, memurlar tüm Endonezyalılar öldürülecek yadadışarı atılacaklar; sadece asker ya da polis değil, düzgün saçlı herkes. Bizler bir suç örgütü değiliz, sorun çıkaran baş belaları değiliz,  küçük bir grup da değiliz. Bizler Papua Özgürlük Savaşçılarıyız” dedi.

Enden, Papua’ya gelen yabancı gazetecilere “Önümüzdeki savaşa tanıklık edin. Uluslararası ve ulusal gazeteciler Papua’dan haberler verirken özgür olmalıdır” dedi.

OPM’nin Cuma günü savaş ilan etmesine ordu hemen yanıt verdi, bağımsız bir Batı Papua devletinin fiilen tanınması için destek eylemi düzenlemeye Pasifik ada ülkelerinden gelen bir grubun,  onlarca eylemcisi  birkaç gün sonra polis tarafından gözaltına alındı.

Grubun sözcüsü Sarpas Mbisikmbk, “Çarşamba günü düzenlenen Jayapura mitingi sırasında Batı Papua Ulusal Komitesi’nin (KNPB) en az 70 üyesi polis tarafından sorgulanmak üzere gözaltına alındı” dedi.

Sarpas, protestocuların,  hükümetlerarası gruplama yapılırken Melanezyalı devletlerin, Melanezya Öncü Grubu’nda (MSG) tam üyelik kazanması için Batı Papua Federal Cumhuriyeti ve Kurtuluş için Batı Papua Ulusal Koalisyon ve KNPB tarafından geçtiğimiz yıl oluşturulan Batı Papua Birleşik Kurtuluş Hareketi’ne (ULM) desteklerini göstermek için toplanmış olduklarını söyledi.

ULM’nin üye olması için önerdiği MSG, Temmuz ayında verilecek kararı bekliyor, Endonezya ise bu önerinin ardından MSG’nin üyeliğini önlemek için Melanezyalı devletlerle arasındaki lobi faaliyetlerini son zamanlarda hızlandırdı.

Jakarta Globe’den Banjir Ambarita

Kaynak: http://www.ucanews.com/news/armed-group-declares-all-out-war-against-indonesians-in-papua/73642

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.