Panama: Yerli Halklar Baraj Projesine Karşı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Barro Blanco barajı protestosu sırasında M-10 hareketinden Ricardo Miranda, 22 Ağustos 2016, Panama | Foto: Camilo Mejia Giraldo Ngäbe-Bugle otonom bölgesindeki Llano Tugri kasabasında yer alan bir okulda gerçekleştirilen törende, neredeyse %95’i tamamlanmış olan ancak yoğun protesto…”

Barro Blanco barajı protestosu, 22 Ağustos 2016, Panama | Foto: Camilo Mejia Giraldo

22 Ağustos Pazartesi günü Ngäbe kabilesinden bir grup yerli eylemci, tartışmalı Barro Blanco barajına ilişkin yeni bir anlaşma için düzenlenen töreni bastı. Ellerindeki taşları polislere fırlatan eylemciler kendileri adına hareket eden ve anlaşmayı imzalayan Ngäbe-Bugle resmi ‘temsilcilerinin’ kararını tanımadıklarını haykırdılar. Çıkan çatışmalar nedeniyle Panama başkanı Juan Carlos Varela ile Ngäbe-Bugle ‘temsilcisi’ iki saat boyunca bir okulda mahsur kaldı. Göstericiler baraj ile ilgili kendilerinden onay alınmadığını ve projenin iptaline karar verilmediği takdirde Başkanın geçişine izin vermeyeceklerini söylediler.**https://news.mongabay.com/2016/08/photos-panama-revives-stalled-dam-over-strong-indigenous-opposition//**

Barro Blanco barajı protestosu sırasında M-10 hareketinden Ricardo Miranda, 22 Ağustos 2016, Panama | Foto: Camilo Mejia Giraldo

Ngäbe-Bugle otonom bölgesindeki Llano Tugri kasabasında yer alan bir okulda gerçekleştirilen törende, neredeyse %95’i tamamlanmış olan ancak yoğun protestolar nedeniyle 2015 Şubat’ından beri inşaatı durdurulan projenin tamamlanması için imzalanacak anlaşmanın kutlanması planlanıyordu. Ancak Ngäbe halkından ve M-10 hareketinden eylemciler bu anlaşmadan haberdar edilmediklerini ve projenin hayata geçmesi ile birlikte arazilerinin sular altında kalacağını açıkladılar.

Tartışmalı Barro Blanco projesi için varılan anlaşma sonucunda Panamalı maden firması Generadora del Istmo S.A. (Genisa)’nın proje lisansı iptal edilerek bağımsız bir firma atanacak. Hükümet yeni bir yüklenici bulana kadar Genisa hisseleri Panama Ulusal Bankasında tutulacak. Projeyi iki Avrupa bankası, Alman Deutsche Entwicklungsgesellschaft ile Hollandalı Netherlands Development Finance Company finanse edecek.

Ngäbe-Bugle yerli halkları anlaşma nedeniyle 169 numaralı Labor Organization sözleşmesine göre proje hakkında bilgilendirilme, veto etme haklarının gasp edildiğini ve hiçbir şekilde projeye izin vermediklerini belirtiyorlar.

Barro Blanco barajının hayata geçmesi durumunda on binlerce kişinin yerinden edilmesinden, yerel tarımın ölmesinden ve Ngäbe-Bugle topraklarının tamamıyla sular altında kalmasından endişe ediliyor. Balıkçılık ve tarım ile geçinen yerli halklar için Tabasara nehri hayat demek.**https://intercontinentalcry.org/panama-president-destroys-indigenous-communities-claims-success//**

Geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleşen protesto sırasında okulun giriş çıkışlarını kapatan eylemciler projenin iptaline karar verilmezse Başkanın geçisine izin vermeyeceklerini söylemişlerdi. Başkan Varela ise eylemi gerçekleştirenlerin yerli toplumu temsil etmeyen bir avuç ‘radikal’ olduğunu ve bütün kararların yerli halkla birlikte alındığını iddia etmişti.

Bocas del Toro’daki yol kesme eyleminden bir kare

*Çeviri: Polisler Gualaquita bölgesindeki yerli halka saldırıyor, 25 Ağustos.

Ancak Ngäbe-Bugle yerli halkları arkalarından imzalanan bu anlaşmaya karşı direnişi sürdürmeye kararlı gözüküyor. 25 Ağustos Perşembe günü Chiriqui eyaletindeki Bocas del Toro’da, bölgeyi ülkenin geri kalanına bağlayan önemli bir yolu kesen yerli eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı.**http://www.panamatoday.com/panama/police-and-aboriginals-injured-after-clashes-due-barro-blanco-project-1384/**Çatışma sırasında eylemciler polisin saldırılarına karşı sopalarla ve taşlarla direndiler. Eylemcilerin tutuklanma riski yüzünden hastanelere gitmemesi nedeniyle tam yaralı sayısı bilinemiyor. Ancak gelen raporlar arasında polisin evlere gazlarla saldırdığı, dükkanları yağmaladığı ve yerel halkı taciz ettiği bilgisi de var.**http://www.radiotemblor.org/indigenas-son-reprimidos-por-las-hordas-de-varela//**Çatışmalar sonucu beş yerli eylemcinin tutuklandığı bildirilirken beş polisin de yaralandığı rapor edildi.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.