Nepal: Biplav, Kiran, Rishiram Kattel, Aahuti; Stratejik Birleşik Cepheyi İnşa Et!

 

Basın Açıklaması

Kurucu Meclis tarafından yazılan yeni anayasanın kabulünden sonra kurulan komprodor ve gerici parlementer sistem Nepal Halkı ve ulusu üzerinde sömürü, baskı ve ezmenin yeni bir biçimi olmuştur. Yeni anayasaya dayanarak kurulan KP Oli Hükümeti ulusal bağımsızlık,demokrasi ve halkın yaşam koşuları konusunda krizi daha da derinleştiren bir araç olmuştur. Mevcut devlet iktidarı, sistem ve hükümetin ayyuka çıkan yolsuzluk, anti-halk  ve anti-ulusal  politikalarına muhalefet edip direniyoruz. Komünist elbisesi giymiş KP Hükümeti 20 Aralık 2019’da parlementoda üçte iki çoğunluğa rağmen dağılmaya başladı. Son gelişmeler üzerine aşağıda imzası olan partiler olarak bazı noktalara dikkat çekmek istiyoruz.

1-Mevcut işbirlikçi ve gerici parlamenter sistem ile emekçi Nepal Halkı arasındaki çelişki derinleşiyor. Ayrıca gerici ve işbirlikçi devlet iktidarının farklı eğilimleri arasındaki çelişkilerde artmaktadır. KP Hükümetinin yabancı güç merkezleri tarafından desteklendiğini ve tercih edildiğini düşünüyoruz. Bu hükümet komprodor ve gerici devlet iktidarı, sistem ve hükümet içinde ortaya çıkan çelişkileri çözmek için parlamentoyu fesh etti.

2-  Faşist KP Oli ve ona inananlar tarafından atılan adımlar KP hükümeti ve partileri arasındaki iç ilişkilerden ibaret değildir. Bu parlamenter sistemin başarısızlığıdır.

3- Artık Ulusun ve halkın karşı karşıya kaldığı süregelen sorunların gerçek ve halk yanlısı çözümü, sadece parlamentoyu yeniden kurmak veya orta vadeli seçimler yapmak veya bu sistem altında hükümeti değiştirmekle mümkün değildir. Bunun için komprador ve gerici devlet iktidarına son verdikten sonra Federal Halk Cumhuriyeti / Bilimsel Sosyalizmin kurulması şarttır.

4- Komprodor ve gerici devlet iktidarı, faşizm ve KP Oli hükümetinin otokrasisine karşı politik bir çıkış yolu bulmak için tarihsel bir inisiyatif alıyoruz. Biz dört parti stratejik birleşik cephe inşa edilmesi konusunda mutabakata vardık. İçeriğini, yapısını ve programını yakında kamuoyuna deklere edeceğiz.

Biplav
Nepal Komünist Partisi Genel Sekreteri

Kiran
Nepal Komünist Partisi (Devrimci Maoist) Genel Sekreteri

Rishiram Kattel
Nepal Komünist Partisi Başkanı (Aynı adı taşıyan başka bir komünist partisi. İsyandan.org’un notu)

Aahuti
Nepal Bilimsel Sosyalizm Komünist Partisi Koordinatörü

Tarih:  Aralık 2020

Kaynak: https://www.redspark.nu/en/peoples-war/nepal/biplav-kiran-rishiram-kattel-aahuti-build-the-strategic-united-front/

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.