Nepal: Altı Maoist Parti Birleşmeyi Konuşuyor

maoist

UCPN (Maoist), CPN (Maoist kanadı) gibi Maoist partilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, önceki anlaşmaların uygulanmadığı işaret edilerek birleşik mücadele kararı verildi.

Pazar günü Buddhangar’da bulunan CPN-Maoist (Nepal Komünist Partisi- Maoist) parti binasında birleşme sürecinde yol almak adına gerçekleştirilen toplantıda 6 Nisan için ulusal bir eylem çağrısı yapıldı.

Altı Maoist parti, hükümetin barış anlaşmalarını yerine getirmesi için baskı oluşturmak amacıyla, 28 Mart’ta bir etkileşim programı organize etme kararı aldı. Toplantıda UCPN-Maoist (Nepal Birleşik Komünist Partisi-Maoist) ile CPN-Maoist arasındaki birleşme görüşmelerinde mesafe katedebilmek için görevli komitenin yeniden canlandırılması ve savaş mağdurlarına destek paketlerini erteleyen hükümet üzerinde baskı kurulması kararı verildi.

CPN-M Başkan Vekili Chandra Prakash Gajurel şöyle söyledi:

Hükümet çatışma süresince öldürülen, yaralanan ve kaybolanların ailelerine ikinci kısım yardımların sağlanmasını reddetmekte. Çatışma döneminde açılan davalar sebebiyle Maoist lider ve kadrolar tutuklanmış; Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu ve Kaybedilen Kişilerin Araştırılması Komisyonu ise işlevsizleştirilmiş durumda.

Toplantıya  UCPN (M) Başkanı Pushpa Kamal Dahal, CPN-Maoist Başkanı Mohan Baidya, CPN Maoist Başkanı Netra Bikaram Chand ve Matrika Yadav ‘ın yanında diğer liderlerden Baburam Bhattarai, Narayan Kaji Shrestha, Krishna Bahadur Mahara, Top Bahadur Rayamajhi ve CPN-Maoist’den Chandra Prakash Gajurel, Ram Bahadur Thapa ve Dev Gurung katıldılar.

Birleşme gündemli toplantıda üzerinde durulan en önemli noktalar geçmişin hatalarını incelemek ve parti örgütlenmesinin partinin çalışma stratejisi olan demokratik merkeziyetçilik ile uyumlu şekilde dönüştürmek oldu.

Toplantı, geçtiğimiz hafta birleşme süreci için oluşturulan müzakere komitesinin sürekliliğini sağlamak için gerçekleştirildi. Komite üyeleri, her iki partinin üst düzey liderlerinden oluşuyor.

Kaynaklar:
http://www.ekantipur.com/2015/03/22/top-story/six-maoist-parties-mull-over-party-unification/403135.html
http://new.myrepublica.com/politics/item/17701-six-maoist-parties-say-government-is-against-cpa.html
http://thehimalayantimes.com/rssReference.php?headline=Six+pro-Maoist+parties+to+protest+against+state&NewsID=448984

 

Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.