Namibya: Barınma Hakkı İçin Toprak İşgali

namibya

Walvis Bay kasabasının yakınlarındaki toprakları barınmak için işgal eden bölge sakinlerine, polisin saldırması sonucu 4 bölge sakini yaralandı, 5’ide gözaltına alındı.

Geçen hafta Tutaleni kasabasında yaşayan 25 aile, topraklarından zorla tahliye edilince kendi topraklarını terketmeyerek, işgal etttiler ve yeni bir toprak işgalleri dalgasını başlattılar.

Toprak işgalcileri, polisin plastik mermilerle müdahalesine karşı taş ve molotof kokteyli ile direndiler ve polis araçlarına hasar verdiler.

Evsizler Komitesi sözcüsü Olga Birisamus çatışmanın bir savaş durumu olduğu tanımını yaparak, “Sanki savaştaydık. Çocuklarımızın başına bir şey gelmesin diye onları saklamak zorunda kaldık. Biz onları seçtik ama onlar bizi evlerimizden atıyorlar” dedi.

Görgü tanıkları gazetecilere, polisin sabahın erken saatlerinde devriye gezmeye başladığını ve tahliye yapılan bölge üzerinde polis helikopterlerinin  uçtuğunu söylediler.

Olga Birisamus “Bu bölgenin yeniden düzenlenmesine yönelik plan yapmak yerine bölgeyi tahliyeye etmeye yönelirlerse savaş çıkacağını, onlara daha önce söylemiştik. Halkın öfkesini arttıran kanıtlar bugün ortaya çıktı. Çocukları, hamile kadınları ve yaşlı insanları buradan çıkardılar ve onların başka bir yere yerleşmelerinin yasadışı olduğunu söylüyorlar. Peki bu insanlar şimdi ne yapacaklar” dedi.

Tahliye edilen kişilerden biri “Bağımsızlıktan itibaren 26 yıl geçti. Evsiz aileleri tahliye etme çabası uygar olmayan bir tutumdur. Bu insanlar  nereye gidecek? Uzun zamandan beri öfke birikiyor ve yakında patlayacak” dedi.

Tahliye edilen kadınlardan biri ise “Yaptığımız barakaları yıktılar. Zorlukla hizmet almamıza karşın aldığımız hizmet bedellerini ödüyorduk. Belediye neden bize toprak vermiyor. Biz savaş istemiyoruz. Biz sadece kiramızı ödeyeceğimiz bir yer istiyoruz,” dedi.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.