Mynmar: Kokang İsyancıları’ndan Bombalı Eylem

C99CE176-CE1C-4B09-8799-C81FDE12EB3F_w640_r1_s_cx0_cy6_cw0

Yerel yetkililer, Kokang isyancıları tarafından yapılan bombalı eylem ve saat 6’dan sonrası için getirilen genel sokağa çıkma yasağı nedeniyle, son dört gündür elektrik ve ana su kaynaklarının olmadığı Laukkai’nin şehir merkezinden ayrılanların olduğunu söylediler.

Genel İdare Başkanlığı’ndan resmi bir yetkili direnişçilerin Laukkai ve Çin’in sınır geçidi çevresinde uzanan Yan Lon Kyine köyü yakınlarında bir elektrik direğini 17 Aralık’ta havaya uçurduğunu söyledi.

Yetkili ayrıca “Şehre, iki ya da üç gün içinde güç geri verilecektir” dedi.

Kokang Özerk Bölgesi hükümet başkanı U Maung Maung, U Bae Saut Chain için Myanmar tercümanına, “Biz normal duruma dönmek için birlikte çalışıyoruz,” dedi.

Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu’nun etnik kökenli Çinli asilere karşı son derece büyük bir askeri harekat düzenlemesinden sonra Merkezi hükümet 17 Kasım’da Kokang bölgesinde dokuz ay süren sıkıyönetim uygulamasını sona erdirmişti. Aynı zamanda yayınlanan bir başkanlık kararı ile “Bölgede hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesinden beri durum normale döndü” denilmişti.

Bununla birlikte isyancılar uzak bölgelerde ki savaşın daha da şiddetlenerek devam ettiğini rapor ederken Laukkai’nin kapatılması veya zaman zaman devam eden saldırıların tırmandırılmasının Çin’den destek alan Tatmadaw tarafından yapıldığına inanıyorlar.

İsmini vermek istemeyen bir güvenlik görevlisi, Laukkai’de yaşanan durumu “sakin ve normal” olarak tarif ediyor ama Mawhtike kasabasında sık sık kavga edildiğini de belirtiyor.

Saat 06.00’dan sonra sokağa çıkma yasağı üzerine konuşan Laukkai sakinlerinden biri “her zamankinden 2 saat daha erken” diyor.

Kaynak: http://www.mmtimes.com/index.php/national-news/16548-pro-china-factions-in-doubt-over-signing-ceasefire.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.