Myanmar: Kokang İsyancıları Kimlerdir ve Neden Savaşıyorlar?

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“kimlerdir? Kokang halkı Shan eyaletinin kuzeyinde yaşayan bir azınlıktır ve Çinli Kumandan Peng Jiasheng’in komuta ettiği 3,000 kadar savaşçısı olan, Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu adındaki bir isyancı ordusuna sahiptir. MUDİO, eskiden Burma Komünist Partisi (BKP)”

Etnik Kokang askerleri Shan eyaletinde ıssız bir pazarın dışında duruyorlar

Etnik Kokang askerleri Shan eyaletinde ıssız bir pazarın dışında duruyorlar

Açıklama:
Yazının içinde geçen uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması isyancı devrimci bütün örgütler ve mücadeleler için egemenlerin başvurdukları bir suçlamadır. Ülkede bulunan bütün silahlı etnik toplulukların çatı örgütünün, Kokang halkının mücadelesine sempatiyle baktıklarını açıklaması konunun özünü ortaya koymaktadır.
Bölgedeki gelişmelere ilişkin bilgi verici bir haber değeri taşıdığı için yayınlamayı uygun gördük. İlerleyen zamanlarda bölgeden isyancıların taleplerini içeren haberler de geçeceğiz.
isyandan.org

 

Myanmar’ın kuzeydoğusunda bulunan Shan eyaletinde hükümet birlikleri ile Kokang isyancıları arasındaki Şubat başından beri devam eden çatışmalar, 100’den fazla kişinin ölümüne ve yaklaşık 100.000 kişinin sınırı geçerek Çin’e kaçmasına neden olmuştur. İşte bu isyancıların kimler olduğu ve ne için mücadele ettikleri üzerine bir bakış:

Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MUDİO) **Myanmar National Democratic Alliance Army (MNDAA)/** kimlerdir?

Kokang halkı Shan eyaletinin kuzeyinde yaşayan bir azınlıktır ve Çinli Kumandan Peng Jiasheng’in komuta ettiği 3,000 kadar savaşçısı olan, Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu adındaki bir isyancı ordusuna sahiptir.

MUDİO, eskiden Burma Komünist Partisi (BKP)**Communist Party of Burma (CPB)/** adındaki Çin destekli gerilla gücünün bir parçasıydı ve grubun 1989 yılında dağılmasıyla ortaya çıkan fraksiyonlar arasında hükümetle ikili ateşkes anlaşması imzalayanlar arasında başı çekiyordu.

Ancak 2009’da bu silahlı gruplar, Myanmar ordusu tarafından devletin silahlı kuvvetlerinin kontrolündeki bir paramiliter güç olması planlanan Sınır Muhafız Kuvvetlerine dönüştürülmek üzere baskı görmeye başladığında, anlaşmada gedikler oluşmaya başladı – MUDİO bu hamleye direnenlerdendi.

Aynı yıl (Phone Kya Shin)olarak da bilinen Peng, geçmişte MUDİO’nun kontrolünde olan Kokang Özerk Bölgesini, devletin gerçekleştirdiği saldırı sonucu terk etmek zorunda kalmıştı. Ordunun bu hamlesi sonucu Çin’in Yunnan eyaletine bir mülteci akını başlamış ve Peng’in geri dönüşü, geçmişte kontrollerinde olan toprakların geri alınma mücadelesinin önünü açmıştı.

Neden Myanmar silahlı kuvvetleriyle çatışıyorlar?

Ordu birlikleri ve MUDİO isyancı güçleri arasındaki çatışmalar 9 Şubat’ta, Çin-Myanmar sınırı yakınlarındaki, Shan eyaletinin kuzeyinde bulunan Kokang Özerk Bölgesi’nin başkenti Laukkai’da başlamıştı.

ABD uzun zamandır Peng Jiasheng’i uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçluyordu. Bu ise isyancı liderin, Çin sınırındaki bölgenin kazançlı ticaret ve kaçakçılık yollarının kesişiminde bulunmasından dolayı, haklar için mücadele etmekten ziyade kazançlı bir ticaret yolunu elinde bulundurmak için mücadele ettiği izlenimini uyandırıyor.

Yerel basında çıkan haberlerde, MUDİO ‘nun müttefikleri Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KBO),**Kachin Independence Army (KIA)/** Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TUKO) **Ta’ang National Liberation Army (TNLA)/** ve Arakan Ordusu (AO) **Arakanese Army (AA)/** ile birlikte son çatışmalara katılmış olduğu söyleniyor.

KBO ve TUKO, 2011 yılında askeri rejim sonrası iktidara gelen yarı-sivil hükümetin Cumhurbaşkanı Thein Sein’le ikili ateşkes müzakeresine oturmamış Myanmar’ın son kalan etnik silahlı gruplarından.

Grupların hepsi çatışmaya katılmadıklarını belirten açıklamalar yapmış olsa da, 12 etnik silahlı grubu temsil eden Birleşik Milliyetler Federal Konseyi **United Nationalities Federal Council/** bloku da dahil olmak üzere hepsi Kokang’a olan sempatilerini dile getirdi ve hükümeti Kokang’la temas kurmaya çağırdılar.

Çatışmaların bölgede ne gibi etkileri oldu?

Myanmar hükümetine göre, 9 Şubat tarihinden beri, 50’den fazla asker ve 70 Kokang isyancısı çatışmalarda öldü.

İnsani yardım görevlilerine göre, savaş başladığından beri Çin sınırına tahmini 100,000 mülteci akın etti.

Myanmar bölgedeki çatışmalar karşısında olağanüstü hal ilan etti ve terörist faaliyetlere topraklarını kullandırarak kapı açtığı gerekçesiyle Pekin’e “isyancıları engelle” çağrısı yaptı.

Çinli yetkililer sınır kontrollerini artırdı ve savaşın daha fazla şiddetlenmesini önlemek için tüm taraflara çağrıda bulundular.

Hazırlayan:  Joshua Lipes
Kaynak: http://www.rfa.org/english/news/myanmar/kokang-02232015173457.html

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.