Myanmar: Kırmızı Kol Bantları Takan İşçiler Kazandı

Şubat 2015’de Sakura fabrikasında ücret artışı için sessiz bir protesto sırasında, işçiler tarafından giyilen bir Kırmızı Kol Bandı (Red Armband)

Şubat 2015’de Sakura fabrikasında ücret artışı için sessiz bir protesto sırasında, işçiler tarafından giyilen bir Kırmızı Kol Bandı (Red Armband)

Myanmar işçileri üretimi durdurmadan, güçlü bir sembol olan kırmızı kol bantlarını takarak, ücretlerine zam yapılmasını sağladılar.

IndustriALL’a bağlı Myanmar Maden İşçileri Federasyonu (MWFM) Yangtze, Paypauk AukShin, Sinohydro işçilerinin ücretlerinde artış sağladı. Myanmar Wampao Bakır Madeni, Monywa, Sagaing bölgesinde bulunuyor.

İşverenin Mayıs ayında yapılacak maaş artışları müzakeresini reddetmesiyle, işçiler Myanmar’da protesto işareti olarak bilinen kırmızı kol bantlarını giyme kararı aldı. Hiçbir anlaşma yapmayan işçilerin, vardiyalarında kırmızı kol bantlarını takmaya devam etmelerinden iki hafta sonra sendika ve işveren arasında görüşmeler başladı.

Bu görsel protesto sonuç verdi; 14 Mayıs’ta, madenciler, maaşlarına % 50 zam aldılar bunun yanı sıra 2011 yılı Ocak ayı ve 2013 yılı Nisan ayları arasında yanlış hesaplanan mesai ücretlerini de geri ödeme olarak aldılar.

Konfeksiyon İşçileride Kırmızı Kol Bantlarını Kullandılar

Mayıs ayında, Yangon’un Hlaingthayar Sanayi Bölgesi’nde bulunan Koreli New Way Konfeksiyon Fabrikası’ndaki işçiler, kırmızı kol bantları taktılar ve eylemleri sonucunda ücret artışı elde ettiler.

New Way Konfeksiyon Fabrikası’nda 500’den fazla sendikalı işçi Kırmızı Kol Bandı Kampanyası başlattı. Myanmar Sanayi İşçileri Federasyonu (IWFM) üyeleri 17 gün boyunca kırmızı kol bandı takarak çalıştılar. Fabrika yönetimi, sendikanın istediği maaşlara günlük 0,35 $ zam yapılması konusunda uzlaşarak anlaşmayı imzaladı.

Kaynak: http://www.industriall-union.org/red-armbands-for-wage-increases-in-myanmar

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.