Mısırlı Öğrencilerin Eğitim Sistemi Protestosuna Polis Saldırdı

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters

Mısır’daki eğitim sistemini protesto etmek ve eğitim bakanına istifa çağrısında bulunmak amacıyla Pazartesi sabahı (27 Hazitan) toplanan yüzlerce genç Kahire’nin merkezindeki Milli Eğitim Bakanlığı önüne geldi.

Eğitim sisteminin “baskıcı ve başarısız” olduğunu belirten protestocu öğrencilere polis gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı, birkaç öğrenciyi de gözaltına aldı.

Yerel haber kaynakları benzer protestoların Arish, Assiut, İskenderiye ve Port Said de dahil olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde de gerçekleştiğini bildiriyor.

“Bugün nasıl olur da bu protestoya katılmazdın?” diyen bir öğrenci annesi eğitim sisteminin “haksızlıklarla” dolu olduğunu söylüyor.

Mısır’da lise öğrencileri üniversiteye girmek için lise son sınıfta “thanweya amma” sınavlarına giriyorlar. Bu sınavlar öğrencileri tonlarca materyali ezberlemek zorunda bırakıyor ve çok sayıda öğrenci beceriksiz eğitim sistemini telafi etmek için özel ders alıyor.

Ahmed Khateeb, adlı bir öğrenci, “Babamın parası boşa gidiyor. Thanweya amma sınavları evleri yıkıyor,” diyor.

Fotoğraf:Reuters

Fotoğraf:Reuters

Sınavın soru ve cevaplarının sızdırılmış olmasından dolayı Pazar günü bakanlık tarafından alınan sınav erteleme kararı protestoları tetikledi.

Bir protestocu “Bu sızıntılar içeriden [bakanlık tarafından] gerçekleştiriliyor,” derken başka bir protestocu “Onların önleyemedikleri sahtekarlıkta, bizim sorumluluğumuz yok,” diyor.

Haziran başlarında bir üniversite öğrencisi popüler bir Facebook sayfasından “Chao Ming, Thanweya amma sınavında öğrencilere yardımcı olacaktır,” paylaşımı nedeniyle lise öğrencileri için sınav soru ve cevaplarını sızdırmakla suçlanarak gözaltına alınmıştı. O zamandan beri, soru sızdırdığından şüphelenilen üç kişi daha gözaltına alındı.

Eğitim Hakkı’nın Mısır Merkezi’nden Abdel Hafız Tayel, thanweya amma sınavlarının soru ve cevaplarının yıllardır sızdırıldığını ancak şimdi sosyal medya nedeniyle daha da erişilebilir olduğunu belirtiyor.

Tayel ayrıca, “Thanweya amma sınavları yoksulların üniversiteye girmesi için yıllardır tek yoldu. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sızdırılan bu sınav soruları bakanların, ünlülerin ve diğer kamu görevlilerinin çocuklarının yararına oldu,” diyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Egyptian-Students-Face-Police-Repression-at-Education-Protest-20160628-0010.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.