Mısır: Polisle Öğrenciler Arasında Çatışma Çıktı, 2 Yaralı

Fotoğraf SAC tarafından Menufiya’daki yol kesme eylemini gösteriyor

Fotoğraf SAC tarafından Menufiya’daki yol kesme eylemini gösteriyor

Maadi’de bir öğrencinin öldürülmesi üzerine SAC, Mursi’nin devrilmesinin ikinci yıldönümünde yeni bir protesto dalgası başlattı.

Menufiya’da Cuma günü polisle protestocular arasında yaşanan çatışmada biri sivil biri asker olmak üzere 2 kişi yaralandı. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Hossam Abdel-Gaffar Mısır Günlük Haber’e verdiği demeçte olayın doğruluğunu teyit etti.

Maadi’den bilgi veren başka bir protestocu Abdel-Gaffar, “23 yaşındaki bir öğrencinin cesedi dün (Cuma günü) özel bir hastaneden Maadi Dar Al-Salam semtine nakledildi. Ailesi onun protesto sırasında vurulduğunu iddia ediyor ama bu henüz teyit edilmedi ” dedi.

Muhalif bir üniversite öğrenci hareketi olan, Darbe Karşıtı Öğrenciler (SAC), “Sizi dağıtacağız” teması altında Mısır genelinde protesto çağrısında bulunuyor. Hareketin yaptığı çağrılar, 2013 yılında devrilen Müslüman Kardeşler rejiminin ikinci yıldönümünün bir ay öncesinden beri devam ediyor.

Onlarca öğrenci Maadi ve Menufiya sokaklarını Cuma günü ele geçirdi. SAC bölümünce Menufiya Üniversitesi’nin resmi facebook sayfasında havai fişek kullanılarak yapılan yol kesme eylemlerinin fotoğraflarının yanısıra kurşunla yaralanan bir öğrencinin ölüm anını gösteren fotoğraflar da yayınlandı. SAC grubu ayrıca Maadi’de güvenlik güçleriyle yapılan şiddetli çatışmalarda başka bir öğrencinin daha öldüğünü duyurdu.

İçişleri Bakanlığı yaşanan olayı yalanlamadı ancak doğruluğunu da teyit etmedi. Ancak bakanlık resmi bir açıklama yaparak, Cuma günü Müslüman Kardeşler üyesi olduğu iddiasıyla 39 kişiyi gözaltına aldıklarını söyledi.

SAC tarafından online olarak yayınlanan bir videoda, bir öğrenci eliyle “devrimci gençliği” göstererek, “Bizler elit siyasi mahkumlardan kendimizi uzak tutmak zorundayız, bu rejim ve onun kurumları ile gerçek bir mücadele vermek bizleri birleştiriyor” diyor.

Grup ayrıca ayaklanmaların 14 Ağustos’a kadar devam edeceğini duyurdu. 2013 yılında Müslüman Kardeşler rejiminin devrilmesinden sonra SAC Mısır genelinde üniversite kampüslerinde çeşitli protestolar başlatmış, polis güçleri tarafından gruba yapılan baskınlarda grup üyelerinin bir çoğu tutuklanmış, yaralanmış veya öldürülmüştü.

Kaynak: http://www.dailynewsegypt.com/2015/07/04/2-injured-in-clashes-between-police-students-during-protest/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.