Mısır: Devrim Rüyasını Koruyan Genç Devrimciler

Yara Sallam ve Sanaa Seif özgürlüklerine kavuşmalarının ardından birbirlerine sarılırken |Foto: Roger Anis

Mısır’da halktan çalınan devrim ve katledilen, işkence gören, esir edilen insanların haberleri Müslüman Kardeşler ve Al Jazeera muhabirleri ile kısıtlı kalırken biz farklı olarak, 23 Eylül Çarşamba günü, Al Jazeera TV çalışanları Muhammed Fehmi  ve Baher Muhammed’in yanı sıra salıverilen genç direnişçiler Yara Sallam ile Sanaa Seif ve hala tutsak olan diğer devrimcileri de tanımak gerektiğini düşünüyoruz.

Al Jazeera muhabirlerinin yanısıra “Danışma Konseyi (Shura Council) protestoları” ve “Ettehadiya Başkanlık Sarayı çatışmaları” davalarında tutuklananların da aralarında bulunduğu 100 kişi dini bayram dolayısıyla Abdel Fattah al-Sisi tarafından ‘affedildi’.

İnsan hakları savunucusu ve avukat Yara Sallam

 

Genç eylemci Sanaa Seif

Sallam ve Seif 2014 Haziran’ında Ettehadiya Başkanlık Sarayı yakınında gerçekleştirilen gösterilere katıldıkları için Aralık 2014’te 2 ile 5 yıl arasında hapse mahkum edilen 23 davalı arasında yer alıyordu.  Tutuklananlar insan hakları örgütleri tarafından çokça eleştirilen ve Türkiye’nin iç güvenlik paketine tekabül eden Gösteri Yasasını çiğnemek, kamu ve özel mülkiyete zarar vermek, yetkililere karşı direnmek ve hakaret gibi suçlarla yargılanmıştı. 20 yaşındaki Sanaa Seif, ödüllü insan hakları savunucusu avukat Yara Sallam ile birlikte daha önceki bir eylemde başından ciddi şekilde yaralanmış olan Omar Morsi, 2012’de tutuklanıp 2 sene yattıktan sonra salıverilen ancak 3 ay sonra tekrar tutuklanan eylemci Nahed Sherif de aynı davanın sanıkları arasındaydı.

Davada eylemcilerin avukatlığını yapan Hossam Eddin mahkumiyet kararı ardından şu açıklamayı yapmıştı:

Bu insanların salıverilmesini istemeyen daha yüksek mercilerden emir geldiği çok açık. Devlet devrimci cepheyi başka herkese hatta Müslüman Kardeşlere olduğundan çok daha sert yaptırım ve cezalarla bastırmaya çalışıyor çünkü onların asıl tehdit olduğunun farkındalar. Devrimci cephenin dışarıda, sahada tekrar etkin olmasını istemiyorlar.

“Danışma Konseyi (Shura Council) protestoları” |Foto: حازم عبد الحميد

 

Önde gelen eylemcilerden ve Sanaa Seif’in abisi Alaa Abd El Fattah

Çarşamba günü salıverilenler arasında “Danışma Konseyi (Shura Council) protestoları” davasından tutuklu 18 muhalif de yer alıyordu. Bu davada önde gelen eylemci ve Sanaa Seif’in abisi Alaa Abd El Fattah ile birlikte 21 muhalif Gösteri Yasasını çiğnemekten tutuklanmıştı. 26 Kasım 2013’te Kahire’deki Danışma Konseyi önünde toplanan göstericiler yeni çıkan Gösteri Yasasını ve sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını içeren yasa tasarısını protesto etmişlerdi.

Önde gelen eylemci, solcu muhalif ve avukat Mahinour al-Massry

İskenderiye’deki Al-Raml polis merkezi önündeki gösteride polise hakaretten tutuklanan eylemcilerden bazıları da son afla salıverilenler arasındaydı. Bu davada, önde gelen eylemci Mahinour al-Massry’nin de yer aldığı 10 sanık 2015’in Şubat ayında 2 sene hapis cezasına çarptırılmıştı. Gelen bilgilere göre solcu avukat ve insan hakları savunucusu Mahinour salıverilen tutuklular arasında yer almıyor. Göstericiler, 2013 senesinin Mart ayında, üç eylemcinin sorgusu sırasında hazır bulunan avukatlara yapılan saldırıyı protesto etmek üzere Raml  polis merkezi önünde oturma eylemi düzenlemişlerdi.

Mısır’da 2011’de başlayıp sekteye uğrayan ve halktan çalınan devrimin genç savunucularını görmek, duymak, okumak, mücadelelerini takip etmek ve Orta Doğu’nun devrimci yeni neslini tanımak dayanışmanın gereğidir. Bu kısa yazıyla Mısır’ın genç devrimcilerinin tümünü tanıtamadığımızın ve isimlerini telaffuz ettiklerimizin eylemlerini de hakkıyla sunamadığımızın farkındayız. Bizim amacımız bu genç devrimcileri selamlamak ve daha uzun bir tanışıklığın yolunu örmektir.

Bütün politik tutsaklara özgürlük! Mısır’ın genç direnişçilerine selam…

Haber: isyandan.org

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: İsyanın Beşinci Yıldönümünde Mısır

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.