Mısır: Basın Sendikası’ndan Tutsak Gazeteciler İçin Protesto Gösterisi

re

Mısırlı yüzlerce gazeteci Çarşamba (02.03.2016) günü Basın Sendikası önünde Al-Aqrab ve diğer hapishanelerde gözaltında tutulan gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle bir protesto gösterisi düzenledi.

Protestocular Al-Aqrab hapishanesi içindeki tutsaklara tabi tutulan kötü koşulları ve gazetecileri hapse atan devlet uygulamalarını şiddetle kınadıklarına dair slogan attılar. Mahpuslarla dayanışma ağının bildirdiğine göre tutsaklar, hapishane koşullarının iyileştirilmesi talebiyle açlık grevine başladı.

Sendika’nın Özgürlükler Komitesi başkanı ve aynı zamanda meclis üyesi Khaled El-Balshy meslektaşı Mahmut Kamel ile birlikte hapishane koşullarında sağlığı bozulan gazetecilerin hastanelere sevk edilmesi ve tıbbi tedavilerinin yapılması talebiyle sendikada bir oturma eylemi düzenledi.

El-Balshy, düzenlenen protesto sırasında “Bizim dost gazeteciler içeride ağır koşullarda yaşıyorlar. Bu ihlaller derhal durdurulmalı,” dedi.

Çarşamba günü Özgürlükler Komitesi tarafından yayımlanan bir açıklamada İçişleri Bakanlığı’nın tıbbi tedavi ile ilgili tutsak gazeteci eşlerinin taleplerine cevap vermek için hapishane yetkililerine talimat verdiği bilgisi paylaşıldı.

Devlete bağlı İnsan Hakları Ulusal Konseyi (NCHR) üyelerinden Ragia Omran, George Ishaak ve Kamal Abbas’da dahil olmak üzere bir dizi insan hakları savunucusu ve tutsak aileleri oturma eylemini ziyaret ettiler.

Çarşamba günü yapılan açıklamada Basın Sendikası başkanı Yehia Qalash tutsakların serbest bırakılması ve taleplerinin yerine getirilmesinin takipçisi olacaklarının güvencesini verdi.

Eski cumhurbaşkanı Muhammed Mürsî’nin 2013 yılı ortalarında devrilmesinden bu yana gazeteciler protestoları izlerken ve özellikle haber yaparken ciddi tehditlerle karşı karşıya kalarak, işlerini yapmak için mücadele etmek zorunda kaldılar. En şiddetli olaylardan biri de 28 Mart 2014 tarihinde meydana geldi ve genç gazeteci Mayada Ashraf’ın öldürüldü.

Gazeteciler tutuklama, gözaltı, güvenlik güçleri, polis ve sivil çetelerin fiziksel saldırı ve tehditlerine maruz kalmak gibi sayısız risklerle karşı karşıyalar. Abdel Fattah El-Sisi’nin başkan seçilmesinden sonra basın, muhalif sesleri susturmak ve kendi politikalarının propagandasını yapmak için kullanılırken, devlet güvenlik kurumlarının basın özgürlüğü üzerinde ciddi ihlalleri bulunuyor.

Kaynak: Bu haber http://www.dailynewsegypt.com/2016/03/03/press-syndicate-protest-demands-rights-for-detained-journalists/ sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.