Meksika: Zapatistaların Kırsal Kesimdeki İşçilerle Dayanışma Çağrısı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“seminerinin kapanış oturumunda Subcomandante Moises aynı günün sabahında San Quintin‘deki tarım işçilerinin karşılaştığı polis baskısının EZLN‘yi çok öfkelendirdiğini belirtti ve bütün halkın  tarım işçileriyle dayanışma içinde olması gerektiğini söyled…”

ezln_crop1431250513851.jpg_1718483346

San Quintin‘de tarım işçileriyle polis arasındaki çatışmalarda düzinelerce insan yaralandıktan sonra Zapatistalar protestocu tarım işçileriyle dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), ağır çalışma koşullarına karşı yürüttükleri mücadelede hükûmet baskısıyla karşı karşıya olan San Quintin‘deki (Baja California) Meksikalı tarım işçileriyle dayanışma çağrısı yaptı.

San Cristobal de las Casas‘da (Chiapas) cumartesi günü gerçekleşen “Critical Thinking Against the Capitalist Hydra” ** Çok Başlı Kapitalizm Yılanına Karşı Kritik Düşünme (Daha fazla ayrıntı için bakınız: http://www.counterpunch.org/2015/05/08/a-zapatista-seminar-in-chiapas/) /** seminerinin kapanış oturumunda Subcomandante Moises aynı günün sabahında San Quintin‘deki tarım işçilerinin karşılaştığı polis baskısının EZLN‘yi çok öfkelendirdiğini belirtti ve bütün halkın  tarım işçileriyle dayanışma içinde olması gerektiğini söyledi.

Subcomandante Moises San Quintin‘deki mücadeleye destek olmanın yollarını bulmanın aciliyetini vurguladı ve toplulukları görüşmelerden üretilen fikir atmosferini örgütlemeye çağırdı.

Subcomandante Moises “Kadın ve erkek yoldaşlar, neler yapabileceğimizi görmek zorundayız” dedi, “San Quintin‘de olanlar bizleri öfkelendiriyor.”

Meksika gazetesi La Jornada‘nın Triqui halkının ** Triquililer Meksika’nın Oaxaca eyaletinde yaşayan etnik yerel bir gruptur./** lideri Justino Herrera‘nın aktarımına dayanarak bildirdiğine göre, San Quintin‘de polisle çatışmalar sabahın erken saatlerinde patlak verdi. Polis Triquili işçilerin evlerine baskın düzenledi.

Aktarılanlara göre polisin gelmesine sebep olan şey yerel bir çiftlik sahibinin, protestolar esnasında protestocuların -sözde- niyetlerinin özel mülke saldırmak olduğunu tahmin ettiğinden, polisten devriye gezmesini istemesiymiş.

La Jornada‘nın bildirdiğine göre polisle olan çatışmalar sonucunda, yüzlerce kişi plastik mermilerle vuruldu. Altısının durumu kritik olan 70 kişi hastaneye kaldırıldı. Protestolar sırasında en az iki polis aracı ateşe verildi.

miguel_angel_larre-san_quintin

#Flaşhaber #SanQuintin’de 2000’den fazla kişi gösteri yaptı, 6 yaralı olduğu bildirildi.

70torinoman

Tarım işçileri yoksulluk maaşlarını ve insanlık dışı uygulamaları protesto ettiğinde Meksika hükûmetinin cevabı bu oldu #SanQuintin

San Quintin tarım işçilerine karşı uygulanan baskı, Meksika’da faaliyet gösteren ve ürettikleri mahsulün çoğunu Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç eden uluslararası şirketleri boykot çağrısının ardından geldi.

EZLN Komutanı (Subcomandante) Moises San Quintin‘de devam eden mücadele ve baskılara karşı dayanışma çağrısı yaparken, 43 kayıp Ayotzinapa öğrencisinin davasında devam eden adalet mücadelesiyle de paralellikler kurdu.

Seminerdeki kalabalığa “Ne yapmalıyız?” diye soran Subcomandante Moises şöyle devam etti: “Çünkü biz milyonlarız ve o sömürenler sadece birkaç kişi”.

İşçilerin grevinin başlamasından beri on binlerce San Quintinli tarım işçisi yeterli bir maaş ve kölelik şartlarında çalışma koşullarının son bulmasını istiyor ve eylem yapıyorlar.

 

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Mexico-Zapatistas-Call-for-Solidarity-with-Rural-Workers-20150510-0003.html
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.