Meksika: Zapatista Sempatizanları Turizm Projesi için Yerlerinden Ediliyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“sakinleri tarafından gerçekleştirildiğini söylediler. Bu şelale, büyük ölçüde Zapatista yanlısı ejido sakinlerinin muhalefeti nedeniyle 2007’den bugüne beklemede olan bir tatil yeri ve eğlence parkı projesinin tam kalbinde yer almakta. San Sebastian Bachajón’a yapılma…”

1-2-2015Cideci002-720x340

“Bachajon için Mücadele Sürüyor!” – San Cristóbal de las Casas’ta yerli ve kırsal halk için açılan otonom bir üniversite olan CIDECI’de asılan pankartta paramiliterler tarafından öldürülen üç sivil resmedilmiş.

Meksika’nın Chiapas bölgesinde, büyük bir dönüşümün tam ortasında yaşamakta olan yerel halk, yüzlerce polis ve eli silahlı sivilin saldırdığını ve hükümetin bir ekoturizm tatil merkezi haline getirmek istediği alandaki, toprak anlaşmazlığının merkezinde bulunan komünal binaları yaktıklarını söyledi.

Meksika’nın biyoçeşitlilik açısından en zengin bölgelerinden birinde bulunan topraklar üzerine süren mücadele, haftasonu eyalet polisinin ve eli silahlı sivillerin San Sebastian Bachajón’da bulunan Zapatista sempatizanı topluluğa saldırmasıyla yeni bir kaynama noktasına ulaştı.

San Sebastian Bachajón’daki Tzeltal yerlisi toprak sahiplerinin – güvenlik sebebiyle anonim kalmak isteyen – sözcüsü saldırının, Zapatista yanlısı topluluğun bulunduğu bölgeye giden bütün giriş çıkışların 600 kadar eyalet polisi ve palalı kişi tarafından tutulmasının ardından, 21 Mart Cumartesi sabah saat 8.00 sularında başladığını söyledi. Saldırganlar binalara zorla girip buraları yakarken, polisin de bölge halkına karşı biber gazı kullandığını belirtti.

İlk saldırıdan saatler sonra, gerçekleşen hasarı belgelemek isteyen bağımsız gazeteciler, silahlanmış bir güruh tarafından alıkonuldu. Boğaz ve vücutlarına dayanan palaların zoruyla akıllı telefonlarına ve dijital kameralarına el konulan iki muhabir ise tartaklandı.

Görgü tanıkları, bu saldırının müştereken malik oldukları meşhur Agua Azul şelalesi üzerinde mutlak malî kontrol sağlamak isteyen yerel bir siyasetçi ve onu izleyen bazı ejido**ortak kullanımlı tarım arazileri/** sakinleri tarafından gerçekleştirildiğini söylediler.

Bu şelale, büyük ölçüde Zapatista yanlısı ejido sakinlerinin muhalefeti nedeniyle 2007’den bugüne beklemede olan bir tatil yeri ve eğlence parkı projesinin tam kalbinde yer almakta. San Sebastian Bachajón’a yapılması öngörülen bu tatil merkezi, Ruta Maya (Maya Yolu) olarak bilinen bir mega turizm projesinin parçası olarak tasarlanmış.

Önerilen proje – ve taahhüt edilen kâr – San Sebastian Bachajon halkını ikiye bölmüş durumda. Projeden yana tavır alan grup – ki kendileri fiilî belediye başkanınca yönlendirilmektedir – devlet kurumlarından destek alırken; karşı çıkan grup pes ettirilmek için şiddet ve tehcir tehditleriyle baskı altına alınmakta.

Projenin 2007 yılında tanıtılmasından bu yana, 160 yerel muhalif tutuklandı ve 2 muhalefet lideri de öldürüldü.

Son saldırı, yerel bir örgütleyici olan Juan Carlos Gómez Silvano’nun katledilmesinin yıldönümünde ve Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun 3-9 Mart arasında Zapatista bölgeleri ve Chiapas’ın San Cristóbal de las Casas bölgesinde gerçekleşecek olan uluslararası Kapitalist Hidra Karşısında Eleştirel Düşünmek**Critically Thinking in the Face of the Capitalist Hydra/** seminerini duyurmasından yalnızca birkaç gün sonra gerçekleşti.

Tim Russo, San Cristóbal de las Casas’dan bildirdi.

Kaynak: http://fsrn.org/2015/03/zapatista-sympathizers-chased-from-land-slated-for-tourism-megaproject/
Etiketler: , ,

Bir Yorum

  1. Pingback: Meksika: Sınıf Mücadelesi, Seçimler ve Aktif Boykot Kampanyası

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.