Meksika: Polis CNTE Sendikasının Barikatlarına Saldırdı

Federal polis CNTE sendikasına üye olan öğretmenlerin barikatlarına saldırdı. Nochixtlán, Oaxaca, 19 Haziran 2016 | Kaynak: @FernandotlSUR

Nochixtlán, Oaxaca’da federal polis direnişteki CNTE sendikası üyelerine ve destekçilerine saldırdı. CNTE, 22. Bölge basın koordinatörü Eligio Hernandez, polisin açtığı ateş sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiğini teyit etti. Hernandez hayatını kaybedenlerden kimlikleri belirlenmiş olan iki kişinin 25 yaşındaki Andrés Aguilar Sanabria ile 28 yaşındaki Yalid Jiménez Santiago olduğunu açıkladı. Hernandez, tüm saldırılara rağmen provokasyonlara gelmeyeceklerini, ülkedeki kamusal eğitimi savunmaya ve hükümetin dayattığı eğitim reformunun geri çekilmesi için direnmeye devam edeceklerini ifade etti. İlerleyen saatlerde eyalet hükümeti ölü sayısını 6 olarak güncelledi ve polisin ateşli silah kullandığını kabul etmek zorunda kaldı. Ayrıca polisin onlarca kişiyi gözaltına aldığı ve ateşli saldırı sonucu köylüler dahil olmak üzere en az 60 kişinin gerçek kurşunlarla yaralandığı rapor edildi. Akademisyenler, gazeteciler, ulusal ve uluslararası insan hakları örgütleri ise yaptıkları açıklamada Meksikalı öğretmenlerin direnişini vahşice bastırmaya çalışan federal hükümeti itham ettiler.

Nochixtlán, Oaxaca’da federal polis tarafından tutuklanan CNTE üyeleri, 19 Haziran 2016 | Kaynak: @FernandotlSUR

Polisin, CNTE sendikasının Oaxaca-Puebla ve 190 numaralı otobanlardaki barikatlarını boşaltmak için başlattığı saldırı sonucu çıkan çatışma tam 4 saat sürdü. Nochixtlán’da federal polisin gerçekleştirdiği operasyonda CNTE sendikasının 22 No’lu biriminden (Section 22) zorla boşaltmaya direnen en az 21 öğretmenin tutuklandığı bildirildi.

*Çeviri: Polis ile öğretmenler arasındaki çatışmadan video. 

Eyalet polisi 6 polisin yaralandığını açıkladı. Yaralanan polisler Nochixtlán’daki Meksika Sosyal Güvenlik Enstitüsü içindeki kliniğe kaldırılırken yaralanan eylemcilerin ise sadece ilk yardım tedavilerinin yapıldığı, klinik tamamen polislerin kullanımına ayrıldığı için kliniğe kabul edilmedikleri belirtildi. Gerçek kurşunlara karşı taşlarla direnen öğretmenler ve köylüler hastanelere alınmadı.

Öğretmenler ve köylüler polis saldırısına karşı saatlerce direndi. Nochixtlán, Oaxaca, 19 Haziran 2016 | Kaynak: @hugovelasco18

Yerel medyadan alınan bilgilere göre polis saldırısının başlaması ile birlikte kilise çanları ve havai fişekler kullanılarak halk 22. Bölgedeki barikatı savunmaya çağrıldı. ABD’de yaşayan Meksikalı göçmenler birliği ise yerel yönetime kendi yaptıkları yardımlarla alınmış olan ambulansların derhal yaralı köylülerin taşınması için kullanılması yönünde çağrıda bulundu.

*Çeviri: İçler acısı, Nochixtlán’daki federal polis saldırısında üç yoldaş öldürüldü.

Geçen hafta 500 federal polis, işçi düşmanı eğitim reformunu, sendika liderlerinden Ruben Nunez ile Francisco Villalobos’un tutuklanmasını ve hükümetin müzakereleri reddeden baskıcı tutumunu protesto eden öğretmenler tarafından işgal edilmiş olan yolları boşaltmak için Oaxaca’ya çıkartma yapmıştı.

*Çeviri: Polis Nochixtlán’da gerçek mermi kullanıyor, ölüler olduğu bildiriliyor. 

18 Haziran’da Salina Cruz’da başlatılan operasyonda federal polis köylülere ve direnişteki öğretmenlere saldırıya geçmiş, bunun üzerine CNTE Sendikası 22. Bölge Birimi de saldırılara karşı direnişi büyütme çağrısında bulunmuş ve öğretmenlere gelebilecek her türlü zarardan federal hükümeti sorumlu tutmuştu.

Telesur muhabiri, Federal polisin Nochixtlán’dan Huitzo’ya doğru harekete geçtiğini ve oradaki direnişi dağıtmak için saldırı başlattığını belirtti.

*Çeviri: San Pablo, Huitzo halkı federal polis ile eylemciler arasında çatışma çıktığını ve en az iki kişinin yaralandığını belirtiyor. 

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.