Meksika: Binlerce Öğretmen Eğitim Reformunu Protesto Etti

Binlerce muhalif öğretmen Başkan Enrique Peña Nieto’nun eğitim reformuna karşı 24 saatlik grev başlatıp Çarşamba günü (24 Haziran) sokaklara çıktı.

Protestolar ülkenin yüksek mahkemesinin, reformu ve tartışmalı öğretmen değerlendirme sistemini yasalaştırmasını takiben başladı. Bu değerdirme sistemi ana akım ulusal sendika SNTE’ye alternatif olan CNTE öğretmen sendikasında yükselen öfkenin asıl kaynağı.

TeleSUR’un Meksika’daki muhabiri Eduardo Matinez 10,000 öğretmenin greve katıldığını ve ülkenin diğer bölgelerinden de ilk defa protestoya katılım olduğunu bildirdi.

Çarşamba günkü yürüyüş başkentin Devrim Meydanı’ndan başlayıp Senato binasını takiben Halk Eğitim Müdürlüğü merkez binası önündeki gösteri ile son buldu.

Geçen haftasonu Halk Eğitim Müdürlüğü, CNTE üyelerinin bir dizi protestosu ve boykot tehditi karşısında öğretmen değerlendirme sistemini Oaxaca ve Michoacan eyaletlerinde askıya almıştı.

2006’dan beri, Peña Nieto hükumetinin ‘radikaller’ olarak mimlediği CNTE sendikası öğretmenleri neredeyse on yıldır sürekli devam eden gösterilerden etkilenen milyonlarca öğrencinin bulunduğu ülkenin yolsul ve zorlu güneydoğu eyalatlerinde bir çok protesto düzenlediler.

Öğretmenler değerlendirme sisteminin gerçekte öğretme becerisini ölçmediğini ve kırsal kesimlerde ve kendine özgü toplumlarda eğitim yapmak için gerekli olan özel beceri ve donanımı dikkate almadığını belirtiyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Thousands-of-Mexican-Teachers-Protest-Against-Education-Reform-20150624-0026.html
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.