Meksika: 30.000 Öğretmen Sokağa Çıktı

mexico_oaxaca_teachers.jpg_1718483346

Eğitim İşçileri Sendikası (CNTE), Ulusal Koordinatörlüğü’nden 30.000’den fazla öğretmen, ülkede ki sendikal birliği yok etmeyi amaçlayan hükümetin planlı eğitim reformuna karşı Pazartesi günü Meksika Oaxaca’da sokağa çıktı.

Başkent Oaxaca’da düzenlenen mega yürüyüşe eyalet genelinde 106 belediyede ki CNTE üyeleri katıldı.

Geçen Salı, Oaxaca Valisi, Gabino Cue ve federal yetkililer, 1992 yılından bu yana CNTE tarafından kontrol edilen Halk Eğitimi Eyalet Enstitüsü’nün yeniden yapılandırılmasına yönelik planlarını açıkladılar.

Ülkedeki seferberlik durumu için Francisco Villalobos, “barışçıl ve sivil,” derken CNTE Oaxaca’nın basın sekreteri ise “Ülke genelinde eğitim işçilerinin sosyal haklarının zayıflatılması ve Meksika eyaletlerinde yürütülen faaliyetler, öğretmenler tarafından protesto edildi,” dedi.

Pazartesi günkü protestoya kitlesel katılım olmasına rağmen, hükümet yetkilileri yaz tatilinden sonra okulların normal eğitim-öğretim yılına başlayacağını duyurdu.

CNTE Oaxaca sendikası yönetimindekiler, öğretmenlerin sokaklarda sivil direnişe geçeceklerini ve toplumsal protestolar düzenlemeye devam edeceklerini belirttiler.

Chiapas, Veracruz, Michoacan, Guerrero ve Nuevo Leon gibi diğer eyaletlerde de CNTE tarafından protesto eylemleri yapıldı.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/30000-Teachers-Take-to-the-Streets-in-Mexico-20150728-0024.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.