İran: Mahabad’da Serhîldan Ateşini Ferinaz Xosrowani Yaktı

mahabad 1

Baskı altındaki topraklarda kadın olmak… Doğu Kürdistan’ın (İran Kürdistanı) Mahabad kentinde, 26 yaşındaki Ferinaz Xosrowani, 4 Mayıs’ta çalıştığı otelde İran İstihbarat Birimi’nden kişilerin tecavüz girişiminden kurtulmak için otelin 4.katından atlayarak hayatını kaybetti. Ferinaz’ın ölmesi bir intihar değil açıkça bir cinayet. Tıpkı tecavüzcü, katliamcı IŞİD’den kurtulmak için elele tutuşup kendilerini uçurumdan bırakan Ezidi kız kardeşlerimiz gibi. Bedeninden başka kendisini savunacak bir şeyi olmayan, erkekler tarafından katledilen milyonlarca kız kardeşimiz gibi. Patiyarkanın, kadın bedenini savaşılacak bir alan gibi gören militarist erkek egemen aklın kadınlara yaşamayı bir zulüm haline getirdiği gerçeğinin farkında olmayıp, Ferinaz’ın hayatını kaybetmesi üzerine “namusunu/iffetini korudu”, “düşmana teslim olmadı” gibi ifadeler kullananlar, cinayeti protesto etmek yerine tam da bu erkek egemen sistemi güçlendiriyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, otel sahibi Nadir Moludi, otelini 4 yıldızlıdan 5 yıldızlıya çıkarmak istemiş, İtlaat yetkilisi ise kendisine Ferinaz Xosrowanî’yle bir “randevu” ayarlaması şartıyla bunu yapabileceğini belirtmiş. Olan bitenden haberi olmayan Ferinaz, 4 Mayıs’ta otel sahibi tarafından İran istihbaratçısı ile otelin bir odasına kilitlenmiş.

mahabad 2

Ferinaz’ın ölümü Kürt halkını sokağa döktü. Eylemcilerin sosyal medya üzerinden haberi paylaşması ve protesto çağrısı yapması üzerine binlerce kişi Tara Otel’in önünde toplanmaya başladı.

Ferinaz’ın katledilmesinde otel müdürünün de parmağı olduğu bilgisi yayılınca, yetkililer tarafından müdür koruma altına alındı. Bunun üzerine Tara Otel önünde toplanan halk sorumluların yargılanması talebiyle oteli ateşe verdi.

Güvenlik birimleri ve halk arasında çıkan çatışmalarda halka karşı gaz bombası ve gerçek mermi kullanıldı. Şu ana kadar 2 eylemci öldürüldü; 10’u polis olmak üzere 27 kişi ise yaralandı.

Otelin yakılmasından sonra olayların büyümesinden endişe duyan yetkililer halka sağduyu çağrısında bulundu.

Yerel kaynaklar Doğu Kürdistan’daki Kürtlerin sokaklarda olacağı ve Cuma günü de eylemlerin devam edeceği bilgisini veriyor. Sosyal medya’da güncel haberler #JusticeForFarinaz ve #Mahabad hashtag’leri ile paylaşılıyor.

Kürt eylemci Ibrahim Asaad, yaptığı değerlendirmede şöyle diyor:

Kürt halkı otorite tarafından ciddi bir baskı altında. Bu olay tekil bir vaka gibi görünse de aslında Mahabad’da güvenlik güçlerinin zulmünün şiddetini göstermektedir. Mahabad’daki Kürtler, sorumlular cezalandırılmadıkça eylemlerine devam edecektir.

Geçtiğimiz aylarda da İran hükümeti siyasi Kürt mahkumları idam etmişti.

201505072217_99

Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Topluluğu Koordinasyonu (KJAR) yaptığı açıklamada başta Kürt kadınları olmak üzere tüm İranlı kadınları ve halkı tuttum almaya çağırarak şöyle belirtiyor:

Toplumda, özellikle de Ortadoğu toplumunda, kadına yönelik şiddet sistematik bir biçimde uygulanmaktadır. Şiddet ve katliam artık neredeyse kadınların günlük yaşamının bir parçası haline gelmiştir. Taciz, tecavüz, şiddet, katliam ve her türlü saldırı erkek egemen sistemin ne kadar pervasızlaştığını göstermekte ve bir kültürü ifade etmektedir. Saldırı, şiddet, katliam ve tecavüz bir kültür ve zihniyettir. Dolayısıyla bu saldırılar sadece bir erkeğin ya da grubun geliştirdiği saldırılar değildir.

KJAR, açıklamanın devamında devletin kadın katliamlarındaki rolüne dikkat çekiyor:

İran’da kadınların yüzlerine asit atılmış, kadınlar bıçaklanmış, aile içerisinde katledilmiştir. Kürt öğrenci Şeyda Hatemi katledildi, Reyhan Cebari ise idam edilmiştir. Reyhan Cebari’ye saldıran kişi de eski bir istihbarat elemanıydı. Reyhan Cebari de kendisini savunmaya çalıştı, meşru savunma hakkını kullanmak istedi, fakat idam cezasına mahkum edildi ve katledildi. Yani devlet kadınlara, “Erkekler size saldırdığında veya el uzattığında kendinizi savunmayın, yoksa sonunuz Reyhan Cebari gibi olur!” mesajını vermek istemiştir.

Kürt Kadın Barış Bürosu (CENÎ) ise tüm Kürt halkına ve dostlarına Ferinaz’ın şahsında mücadeleyi büyütmeye, kadını kıyıma tabi tutan zihniyetten intikam almaya çağırdı.

Doğu Kürdistan’da serhıldan ateşini Ferinaz Xosrowani yaktı…

GÜNCELLEME:

Gelen son haberler arasında askerin halkla çatışmasını önlemek için rejimin şehirden geri çekildiği ve PDKI ile Komala’nın bölgeye 1,800 peşmerge sevk ettiği bilgileri var.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.