Macaristan: Binlerce Öğretmen Eğitim Sistemi İçin Sokağa Çıktı

Fotoğraf: MTI

Fotoğraf: MTI

13 Şubat Cumartesi günü Budapeşte’de bulunan parlamento binası önünde bir araya gelen öğretmenler kitlesel bir gösteri düzenleyerek Macaristan’ın eğitim sisteminde değişiklikler talep ettiler.

Öğretmenler sendikası PSZ’nin başkanı Piroska Gallo, Kossuth Meydanı’nı dolduran kalabalığa yaptığı konuşmasında öğretmenler, öğrenciler, veliler ve tüm ülke için kötü bir sistem getiren hükümeti reformlar yoluyla eğitim seviyesini düşürmekle suçladı.

Gallo, şu anda verilen ve ülkenin gelişmesinin anahtarı olması gereken eğitimin son derece yetersiz olduğunu ısrarla vurguladı. O ayrıca hükümetin “sözde çözümlerinin” ya da “acele çıkarılan yaldızlı tedbirlerinin” kabul edilemez olduğunu söyledi.

Fotoğraf: MTI

Fotoğraf: MTI

Ülkedeki ikinci büyük öğretmen sendikası olan PDSZ’nin başkanı László Mendrey ise doğrudan halk eğitiminin “kötüleştiğini” ve durumun “endişe verici” olduğunu söyledi. Mendrey ayrıca meydanda toplanan ve onbin civarında katılımcının olduğu düşünülen kalabalığa karşı seslenerek “talepleri yerine getirilmez ise öğretmenlerin greve çıkacağını,” duyurdu.

Kreş çalışanları sendikası başkanı Viktoria Szűcs, “ne olursa olsun iktidar partileri ellerini sürdükleri bir şeyi ya çalıyorlar yada yok ediyorlar,” dedi. O konuşmasında kadro yetersizliği sorununu dile getirirken, sosyal hizmetler sektörünün tamamı için yüzde 30 zam talep etti.

Fotoğraf: MTI

Fotoğraf: MTI

Hemşire kolektifinden Mária Sándor ise yaptığı konuşmada hemşirelik ücretlerinin 2007 yılından bu yana gündeme alınmadığını söyledi. Sándor “bu ülke doktorların, hemşirelerin, öğretmenlerin ya da sosyal hizmet uzmanlarının çığlıklarına ne zaman kulak verecek?” diye sordu. Sándor’un konuşması sık sık kalabalık tarafından “Orban defol!”, “Biz onlara geçit vermeyeceğiz!”, “Hainler!” sloganlarıyla kesildi.

Grev komitesi, daha önce 18 olan okul yaşının yükseltilmesi, öğretmenler üzerindeki idari yükün azaltılması, öğretmenler için zorunlu çalışma saatlerinin kaldırılması, önceki işverenin değiştirilmesi ve okul yöneticileri için finansal yönetim hakları, çocuklara göre sınıf sayısı ve önceki müfredatta yapılan radikal kesintiler de dahil olmak üzere 25 maddelik talepler listesini hazırladı.

Muhalefette yer alan Sosyalist Parti ise bir basın metni yayımlayarak Cumartesi günkü gösterinin “Macaristan’ın geleceği hakkında” olduğunu söyledi ve protestoculara verdiği desteği dile getirdi.

Kaynak: Bu haber http://dailynewshungary.com/thousands-of-protesting-teachers-demand-systemic-changes-in-education-photos/ sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.