Kenya: Yüzlerce Çiftçi Düşük Taban Fiyatını Protesto Etmek İçin Fabrikayı Bastı

27 Ağustos 2016 tarihinde çiftçiler tarafından düzenlenen protestoda fabrikanın ilan panosu ateşe verildi. Fotoğraf | George Munene | Nation Media Grubu

Yüzlerce çiftçi düşük ücretleri protesto etmek için Kirinyaga Eyaleti’ndeki Thumaita Çay Fabrikası’nı bastı. Çiftçilerin fabrikayı tahrip etmesi üzerine binlerce şilin değerinde maddi hasar meydana geldi.

Cuma akşamı düzenlenen protestolar sırasında çiftçiler fabrika giriş yolunu keserek, fabrika binasını taş yağmuruna tuttular. Fabrika girişindeki duyuru panosu ve bir motosiklet çiftçiler tarafından ateşe verildi.  İşçiler ayrıca  işlenmek üzere fabrikaya çay teslimatı yapacak kamyon sürücülerini durdurmak için fabrika girişlerinde işaret fişeği yaktılar. Giriş noktalarından birinde ele geçirilen bir kamyonda bulunan çay yaprakları ise imha edildi.

Kirinyaga eyaleti Thumaita Çay fabrikasından çiftçilerin düşük ücret protestosu. Fotoğraf | George Munene | Nation Media Grubu

Kirinyaga eyaleti Thumaita Çay fabrikasından çiftçilerin düşük ücret protestosu. Fotoğraf | George Munene | Nation Media Grubu

Eyleme katılan çiftçilerden biri “Bir kilogram çay için 46.50 Şilin ödenecek iken bize 41 Şilin ödendi. Bu kabul edilemez,” dedi.

Başka bir çiftçi ise “Komşu fabrikalarda çiftçilere, çayın kilosu başına 47 ile 48 Şilin ödeme yapılıyor. Biz fabrika müdürlerinden ve yöneticilerinden bizden aldıkları paraların nerede olduğunu öğrenmek istiyoruz,” dedi.

Kendilerine düşük ücret ödenmesinden şikayetçi olan çiftçiler, fabrika yöneticilerinin istifa etmesini talep ettiler ve hak ettikleri ücretler ödenene kadar protestolara devam edeceklerini belirttiler.

Sorunlarına çözüm bulunmaz ise fabrikayı ateşe verme tehdidinde bulunan çiftçilerin protesto eylemleri, ağır silahlarla donatılmış çevik kuvvet polisinin fabrikaya gelmesiyle son buldu.

Kaynak: Bu haber http://www.nation.co.ke/counties/Kirinyaga-tea-farmers-protest-over-bonus/1107872-3359698-rj62jsz/ sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.