Karadağ: Başbakan İstifa Diyen Binlerce Kişi Polisle Çatıştı

Cumartesi günü meydana gelen çatışmalarda en az 24 sivil ve 15 polis memuru yaralandı. | Fotoğraf: Reuters

Cumartesi günü meydana gelen çatışmalarda en az 24 sivil ve 15 polis memuru yaralandı. | Fotoğraf: Reuters

Protestocular yolsuzluk, suç oranları ve işsizlik nedeniyle başbakanı suçluyorlar…

Başbakan istifa talebiyle Cumartesi günü başkentte kitlesel bir miting düzenleyen yaklaşık 5000 eylemci, Parlamento binasına baskın düzenledikten sonra polis tarafından dağıtıldılar.

Eylemcilerin verdiği bilgiye göre, iki haftasonudur devam eden eylemlerde Parlamento binasına taş, havai fişek ve Molotof kokteyli atan protestocular polisin gaz bombalı müdahalesi ile karşılaştı.

İçişleri Bakanı Rasko Konjevic bir basın toplantısında Reuters’e verdiği demeçte, çıkan çatışmalarda en az 24 sivilin ve 15 polis memurunun yaralandığını belirtti.

Protestocular, 20 yıllık hükümdarlığı sırasında gerçekleşen büyük yolsuzluklardan, işlenen suçlardan ve artan işsizlikten dolayı Başbakan Milo Djukanovic’i sorumlu tutuyorlar ve istifasını talep ediyorlar. Miting de yer alan Demokrat Cephe’nin üst düzey bir yetkilisi olan Milan Knezevic, geçici bir hükümetin oluşturulmasını ve “öncelikle adil ve dürüst” seçimlerin yapılmasını talep etti.

Kendisini Goran olarak tanıtan bir emekli, AFP’ye verdiği demeçte, “Milo Djukanovic bizi soydu, ülkede iş kalmadı, o ülkemizi mahvetti” dedi.

Muhalif hareket ayrıca Karadağ’ın NATO’ya katılması ihtimaline de karşı çıkıyor. Başkentte Cumartesi günü meydana gelen çatışmalar öncesinde taşlı protestocular, 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden ve çoğunluğu Arnavut kökenli olan Kosova’nın Karadağ’ı tanımaya itiraz etmesi nedeniyle, Arnavutluk elçilik binasını da hedef aldılar.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Violent-Clashes-as-1000s-Demand-Fall-of-Montenegros-Premier-20151025-0001.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.