Kanada: İlk Uluslar Doğu Enerji Boru Hattı’na ilişkin Müzakerelerden Çekildi

Yerli protestocular 23 Eylül 2015 Çarşamba günü Montreal kentindeki bir ofis binasında Doğu Enerji boru hattı ile ilgili müzakereleri kestiler.

Yerli protestocular 23 Eylül 2015 Çarşamba günü Montreal’da Doğu Enerji boru hattı ile ilgili müzakerelerden çekildiler.

Yerli protestocular Çarşamba gecesi Montreal’da Doğu Enerji boru hattı ile yaptıkları genel müzakerelerden çekildiler.

Amanda Lickers müzakerelerin kesildiği o toplantıya girdi ve toplantıya yaklaşık 25 kişinin katıldığını söyledi.

Ontario’da bulunan Büyük Nehirde ki Six Nation ailelerinden Lickers, “Bizler gizli boru hatlarını (Mohawk) topraklarımızdan geçiremeyeceklerini onlara söyledik. Bu proje Kanada’nın işgal edilip sömürgeleştirilmesinden önceki yasalarımızı ve Haudenosaunee (Iroquois) prensiplerimizi ihlal etmektedir,” dedi.

Bölgede İlk Uluslar yaşamasına rağmen, 12 milyar $ kaynak aktarılan, 4.600 km’lik boru hattına karşı halk desteği alan yerli direniş hareketi Kanada genelinde ivme kazanıyor. Proje uygulama alanında kalan 150’den fazla geleneksel yerli toprak sahibi ve bazı şefler -örneğin Kanesatake’lerden Serge Simon –hazırlandıklarını ve boruların geçeceği güzergahlara barikat kurduklarını söylüyorlar.

Bu arada Ulusal Enerji Kurulu, Kanada’nın boru hatlarını düzenlediklerini ve proje üzerinde kamu istişare sürecinin ilk aşamasında olduklarını belirtti. Çarşamba günü Communauté Metropolitaine de Montréal’in ev sahipliği yaptığı toplantıda kentsel çevre değerlendirme kurulu da yer aldı. Amaç gelecek yıl NEB’in Doğu Enerji duruşmaları sırasında sunulacak bir rapor için vatandaşların ve profesyonellerin görüşlerinin alınması idi.

Fakat Liberal Parti lideri Justin Trudeau da dahil olmak üzere pek çok kişi yönetim kurulu üyelerinin en az yarısını enerji sektöründen istihdam eden NEB’in nesnelliğini sorguluyor.

Lickers, “Bir kısım katılımcılar ara vermeden Mansfield St. binasının dışında barışçıl yürüyüş eylemi düzenlerken, odanın dışında ki bir kısım protestocu da “Boru hattına hayır, onay vermiyoruz” sloganı atıyorlardı,” dedi. Lickers oda dışında 50’ye yakın kişinin olduğunu da söyledi.

Hiç kimsenin gözaltına alınmadığı müzakere toplantılarına önümüzdeki hafta Laval’da devam edilecek. Belediye başkanı Marc Demers iki hafta önce boru hattını kınayarak böyle şeylere kolay izin verilmemeli dedi.

Çevresel kaygılar nedeniyle projeye muhalif olan Demers diğer belediyeleri de davaya katılmaya çağırdı.

Kaynak: http://montrealgazette.com/news/local-news/first-nations-interrupt-pipeline-consultation

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.