Japonya: Yokota Hava Üssü Saldırısı İle İlişkili Polis Baskınları

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Kakurōkyō fraksiyonu biriminin medya tarafından aktif bir tehlike olarak sunulmasına rağmen polis son zamanlara kadar örgüte yönelik ciddi hamlelere girişmemişti. Ancak sene başından beri baskınlar yoğunlaştı. 18 Ocak’ta polis, 45 yıl önce Shibuya’daki bir isyanda bir polis…”

Polis, geçen 15 senedir ABD üslerine havan topları ile saldırı düzenleyen sol militan Kakurōkyō fraksiyonuna ait olduğu şüphesi ile üç gizli hücre evine baskın düzenledi.

Polis 23 Şubat’ta Tokyo, Yokohama ile Ichikawa Kenti, Chiba’da üç yere baskın düzenledi ve arama sırasında direnç gösterdikleri gerekçesi ile 60 yaşının üzerindeki altı kadın ve erkek militanı tutukladı. Gelen haberlere göre tutuklananlar arasında son saldırılardan sorumlu tutulan fraksiyonun gizli ‘devrim ordusunun’ komutanının da olma ihtimali var.
Arama ve baskınlar, 2013’te batı Tokyo’daki Yokota Hava Üssüne yapılan saldırı ile bağlantılı olarak Ateşli Silahlar Yasası kapsamında Kimoto-ha (Sekisaisha-ha) bölgelerini de kapsayacak şekilde genişletildi.

28 Kasım’da Fussa’daki ABD hava üssüne iki havan toplu saldırı gerçekleştirilmiş, birkaç gün sonra da fraksiyon saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Polis baskın yapılan alanlardan birinin fraksiyona ait bir hücre evi olduğunu ve silah yapımında kullanılan mühimmatın ele geçirildiğini açıkladı.
Mayıs ayında Ise-shima’da yapılması planlanan G7 Zirvesi yaklaşırken polis de özellikle Chūkaku-ha ve onunla ilişkili fraksiyonlar başta olmak üzere baskın ve tutuklamalarla sol gruplar üzerindeki baskısını yükseltiyor. Kakurōkyō ile ilintili Kimoto-ha fraksiyonu ‘zirveyi yok etmek’ üzerine provokatif açıklamalarda bulundu ve hiç şüphesiz ki 1986’daki G7 zirvesi sırasında gerçekleştirilen küçük gerilla eylemlerinin tekrar etmesinden çekinen yetkililer bu tehdidi ciddiye alacak.
1986 zirvesi sırasında Akasaka Sarayına yönelik Chūkaku-ha militanları tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen en ünlü eylemin yansımaları bugün bile hala taze. Chūkaku-ha yayın organında geçen haberlere göre üç eylemci mahkeme kararlarını tanımıyor.
Kakurōkyō’ Devrimci Ordu birimi Ekim 2014’te Kawaguchi, Saitama’daki bir inşaat şirketine saldırı düzenlediğini beyan etmişti. Birimin Nisan 2015’te Camp Zama’ya havan toplu saldırı gerçekleştirdiği de iddia ediliyor. Nisan ayında yapılan bu eylemin ardından Ağustos ayında Sagamihara’daki ABD’ye ait askeri tesisteki patlama için de sol fraksiyonlardan şüphelenilmişti.**https://isyandan.org/haberler/japonya-amerikan-ussunde-patlama//**Kakurōkyō fraksiyonu biriminin medya tarafından aktif bir tehlike olarak sunulmasına rağmen polis son zamanlara kadar örgüte yönelik ciddi hamlelere girişmemişti. Ancak sene başından beri baskınlar yoğunlaştı. 18 Ocak’ta polis, 45 yıl önce Shibuya’daki bir isyanda bir polisin ölümünden sorumlu tuttuğu ve şu anda 66 yaşında olan Chūkaku-ha militanı Masaaki Ōsaka’yı yakalayabilmek için Tokyo’daki küçük bir apartmana baskın düzenledi. Ōsaka Japonya’nın en uzun süreli arananlarından biri.

45 yıldır kaçak olan Masaaki Ōsaka’nın polis arama bülteni

Mayıs’taki Zirve yaklaşırken Kakurōkyō fraksiyonunu ne kadar ciddi bir tehdit olarak görmeliyiz? Japonya’da yeni kurulmuş sol örgütlere bakıldığında içlerinde en bilinen olduğu muhakkak. Ancak militanları emeklilik maaşı alacak kadar yaşlı ve militanların sorumlu tutulduğu ölümlerin çoğu iç çatışmalardan kaynaklı, son havan toplu saldırıları ise büyük oranda edimsel.
Bu seneki G7 zirvesi ve 2020’deki Olimpiyatlar gündemdeyken 1980’lerin sonunda, 1986 Zirvesi ile 1988 Seoul Olimpiyatları sırasında yaşananların tekrarını görecek gibiyiz. O zaman imporatorun değişmesi güvenliğe dair korkuları tetiklemişti ve aslına bakılırsa  yerel gerilla güçlerinin eylemleri ve hatta Japon Kızıl Ordusu üyeleri ile Yodogō korsanlarının geri dönüşü düşünüldüğünde bu korkular pek de yersiz sayılmazdı.

Kaynaklar:
  1. https://throwoutyourbooks.wordpress.com/2016/02/26/police-raid-kakurokyo-yokota-air-base-attack-arrest/
  2. https://throwoutyourbooks.wordpress.com/2016/01/20/chukakuha-masaaki-osaka-ajito/
Etiketler:

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Japonya’da Kakurōkyō Fraksiyonuna Operasyon | Jiyan

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.