İzlanda: Binler Panama Vergi Yolsuzluklarını Parlamento Önünde Protesto Etti

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“odaklansa da sızdırılan bilgiler Suudi Arabistan Kralı Salman ile Birleşik Arap Emirliği başkanı Khalifa bin Zayed’in”

Tarihi Panama belgeleri hükümetleri sarsıyor

Küresel sermayenin ve politikacıların vergi yolsuzluklarını ve paravan şirketlerini ifşa eden Panama belgelerinin basına sızdırılmasından beri İzlanda hükümeti kriz içerisinde.
Sızdırılan 11.5 milyon belge başbakanın, Panama menşeili hukuk firması Mossack Fonseca tarafından kurulan paravan bir şirketin sahibi olduğunu ifşa etmekle kalmadı, aynı zamanda içişleri ve ekonomi bakanlarının da yolsuzluğa karıştıklarını ortaya koydu.
Alman Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesinin haberine göre Progressive Parti başkanının, çeşitli zenginlerin, eski üst düzey bankerler ile en az bir üst düzey hükümet danışmanının da bu şirketlerle ilişkisi var.

Halk öfke içinde 

Tarihi Panama belgeleri ile ifşa olan vergi yolsuzluklarını protesto etmek için parlamento binası önünde toplanan binler, İzlanda, 4 Nisan 2016

İzlanda hala ülkenin üç büyük bankasının çökmesine sebep olan 2008 krizinin etkileri ile boğuşuyor. Muhalefet Panama belgelerinin ifşa olmasının ardından başbakanın ve hükümetin istifasını istedi. Binlerce gösterici ise 4 Nisan Pazartesi günü başkent Reykjavik sokaklarını doldurarak yolsuzlukları protesto etti. Halk bankerlerin derinleştirdiği krizden ve 2008’de ülke bankalarının yaşadığı büyük çöküşten sonra uygulanan kemer sıkma politikalarından hükümetleri sorumlu tutuyor. İzlanda Üniversitesinde sosyoloji profesörü olan Stefan Olafsson, Financial Times gazetesine verdiği demeçte ‘halkın öfke ile kaynadığını’ ifade etti.

Çeviri: Panama belgeleri İzlanda’da politik depreme sebep oldu. Başbakanın derhal istifası isteniyor. Kitlesel protesto.

Batılı ana akım medya ABD müttefiklerinin Panama vergi yolsuzluk sicilini görmezden geliyor.

Her ne kadar Batılı ana akım medya, Panama belgelerinde Zimbabwe, Kuzey Kore, Rusya ve Suriye gibi BM yaptırımlarını delen rejimlere**http://www.mintpressnews.com/corporate-media-gatekeepers-protect-western-1-panama-leak/215295//**odaklansa da sızdırılan bilgiler Suudi Arabistan Kralı Salman ile Birleşik Arap Emirliği başkanı Khalifa bin Zayed’in**http://www.telesurtv.net/english/news/Saudi-King-UAE-President-at-the-Center-of-the-Panama-Papers-20160404-0024.html/**, Brezilya’da yolsuzluğu gerekçe göstererek Rousseff hükümetini düşürmeye çalışan hareketin içindeki meclis üyesi Eduardo Cunha’nın**http://www.telesurtv.net/english/news/The-Man-Who-Wants-to-Impeach-Rousseff-Named-in-Panama-Papers–20160404-0025.html/**, İngiltere Başbakanı David Cameron’un babasının**http://www.telesurtv.net/english/news/UK-Politicians-and-Former-PM-Under-Fire-Over-Panama-Papers–20160404-0017.html/**ve neoliberal kemer sıkma politikalarıyla 50 bin emekçiyi işten çıkaran Arjantin Başkanı Macri’nin**http://www.telesurtv.net/english/news/Panama-Papers-Macri-Implicated-in-Offshore-Tax-Haven-Scandal-20160403-0026.html/**de Panama’daki paravan şirketlerle ilişkisi olduğunu ortaya koydu.
Sızdırılan belgelere göre 12 devlet başkanı da dahil olmak üzere 50 ülkeden 143 politikacı, aileleri ve ortakları vergi yolsuzlukları ile bağlantılı. Bu politikacılar arasında Ukrayna Başkanı Petro Poroshenko, Pakistan Başbakanının ailesi, İzlanda başbakanı ve Putin’in yakın çevresi de bulunuyor.

4 Nisan Pazartesi Buenos Aires sokaklarını dolduran Arjantinli öğretmenler kitlesel işten çıkarmaların son bulmasını talep ederken ‘Macri, devlet okulları Panama değildir’ sloganını attılar. Sendikaların verdiği bilgiye göre ülkedeki öğretmenlerin %95’inden fazlası Pazartesi günkü greve katıldı.

Çeviri: Öğretmenler bu sloganla Macri’ye sesleniyor: ‘Devlet okulları Panama değildir.’

Kaynak: https://news.vice.com/article/the-panama-papers-huge-protests-in-iceland-after-prime-minister-refuses-to-resign

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.