İtalya: NATO Tatbikatına Karşı Büyük Protesto

2

İtalya – Sardinia Adası’ndaki protestocular on yıldan fazla bir süredir devam eden NATO İttifakı’nın büyük askeri tatbikatını iptal ettirdi. 16 NATO müttefiğinin katıldığı ortak tatbikat gücü Trident Juncture 2015 (stratejik silah sistemlerinin durumu 2015) olarak adlandırılıyor. Sardinia Adası’ndaki Teulada askeri üssünde sürekli eğitimin iptal edilmesi ve Sardinia Adası’nda devam eden yıkımların ve zehirlenmelerin teşhir edilmesi için bugün (04.11.2015) eylem yapıldı.

Sardinia sakinleri kanser, lösemi ve yüksek orandaki doğum kusurları konusunda yıllardır deneyimliler. Adadaki toprak, hava, su ve gıda maddeleri ağır metaller, jet yakıtı ve uranyum kullanımı ile kirlenmiş durumda.

50 yılı aşkın bir süredir, Sardinia Adası, savaş senaryolarının uygulanması, yeni mermilerin, bombaların, füzelerin ve uçakların test edilmesi, tonlarca eski silahın ve kimyasalların gömülmesi ve patlatılması için; ordular ve silah üreticileri tarafından kullanılmaktadır. Sardinia Adası şu anda İtalyan askeri üslerinin ve operasyonların % 60’ına ev sahipliği yapmaktadır.

Bugün Sardinia’nın tüm bölgelerinden gelen 600’den fazla protestocu Teulada’da bulunan askeri atış poligonuna doğru yürüyüş düzenlemek amacıyla Porto Pino’ya ulaştı; Onlar, NATO’nun son yıllarda düzenlediği en büyük askeri tatbikatlardan biri olan Trident Juncture’in yapılmasını önlemek, onları bozguna uğratmak ve halkın nefretini göstermek hedefindeydiler.

Zaten geçtiğimiz Cumartesi günü Cagliari’de büyük bir yürüyüş yapılarak önemli bir etkinlik gerçekleştirilmiş, gösteri çevresinde gergin ve korku dolu bir ruh hali yaratmak isteyen polis tüm yolları deneyerek alarma geçmişti.

İki gün önce Emniyet Müdürlüğü medya aracılığıyla yürüyüşe izin verilmeyeceğini ve daha önceki günlerde, Teulada’ya gitmeye ısrarla devam eden halka resmi kararla bildirildiği ve pek çok yoldaşımıza da yaptığı gibi Sant’Anna Arresi ve Teulada belediyelerinden 20 kişiye sınırdışı emrinin (Fogli di via) verildiğini ilan etti.

Porto Pino sahilindeki atış poligonunun çevresine etkileyici bir şekilde 100’den fazla polis otosu konuşlandırıldı. Hatta Porto Pino’nun ilk plajının girişinde, atış poligonundan eylem buluşma noktasına doğru giden yolda polis ve atlı polislerden oluşan büyük bir barikat kuruldu. Plajın tamamına giriş yasaklandı.

Porto Pino’ya gelen ilk otobüsler durduruldu ve gerçek bir kontrol noktasında olduğu gibi, aşırı uzun bir operasyonla arandı. Birkaç yoldaş haklarında sınırdışı emri kararı olduğu gerekçesiyle atlı polislerce alıkondular ve şimdi Giba yakındaki bir kasabada polis kışlasında gözaltında tutuluyorlar.

Üç otobüs, Sant’Anna Arresi, Teulada ve Is Domus kavşağında durduruldu ve yaklaşık iki saat boyunca mahsur tutulduktan sonra eylemcilerin çabaları sonucu ilk sahilin otoparkında toplanabildiler.

Is Pillonis alanında bir alay insan bir araya gelerek topluca geri Porto Pino’ya döndüler. Birkaç polis barikatını aşarak gösteri yasağını kırdılar. Yakınlardaki atış poligonundan net bir şekilde askeri operasyon sesleri gelmesine rağmen yürüyüşe devam ettiler.

02:45. Gölet boyunca Is Brebeis alanda Porto Pino kavşağından önceki toprak yolda yürüyüş düzeni bozuldu. Arkada durum çok gergin, polis saldırısı başladı. Protestoculara gaz bombası atılıyor. Birkaç kişi yaralandı. Şimdi yürüyüş bozuldu. Komiser Yardımcısı polis Rossi, kontrolden çıktı bağırıyor ve tutuklamayla tehdit ediyor ancak eylemciler vazgeçmiyor ve ilerliyor.

15:00. Bazı gruplar atış poligonuna doğru ilerledi, diğerleri asfalt yolda hala duruyorken büyük bir grup toprak yolda kaldı. Polis durumu kontrol etmede zor anlar yaşıyor.

15:15. En az 20 eylemci aşağıdaki çitleri kesip atış poligonuna girmeyi başardı! Diğer gruplarda onları takip ediyor. Askeri tatbikat durdu! Polis toprak kavşakta bulunan kitleyi dağıttığında geride kalan eylemcilerin büyük bir kısmı asfalt yol üzerine barikat kurdu. Aşağıdaki görüntü, NATO askeri eğitiminden uzakta gerçekleşen protestolardan ilginç bir detayı gösteriyor.

1

Kaynak: http://revolution-news.com/italy-sardinia-island-protesters-target-nato-trident-juncture/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.