İsveç: Göteborg’da Sığınmacılar İçin Hoşgeldin Mitingi Düzenlendi

Her ne kadar Avrupa ülkelerinde sığınmacıların durumuyla ilgili halk destekli mitingler düzenlense de bu insani krizin sorumluları AB ve ABD’nin başını çektiği NATO savaşlarıdır. Bu ikili, dünya genelinde kaynakların kontrolünü ele geçirmek için böl, parçala, yönet stratejisi gütmüş, başta Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri olmak üzere tüm dünyada savaş politikalarını hayata geçirmiştir. Dillerinden demokrasiyi düşürmeden halkların kamyon kasalarında, teknelerde, kendi getirdikleri diktatörlerin yönetimi altında, destekledikleri paramiliter çetelerin elinde ölümünü izlemişlerdir. Bugün sığınmacı sorunu gittikçe büyüyen bir insani krize dönmüş ve egemenleri kendi evinde vurmuştur. Yaşanan insani kriz karşısında üzüntü ve acıyla tepki vermek sorunu sadece görünür kılacak ve başka bir ‘popüler’ konu gündeme gelene dek gündemde kalmasını sağlayacaktır. Sığınmacıların sorunları uzun soluklu politik bir mücadele alanına dönüşmeli ve egemenlerin savaş politikalarına karşı halklar topyekün direnişe geçmelidir… (isyandan.org notu)

1

Çarşamba günü Göteborg’da, sığınmacılar için düzenlenen ‘Hoşgeldin Mitingine’ 15.000’inin üzerinde kişi katıldı.

İsveç’de, Almanya ve Avusturya’da ki sığınmacılar için yapılan destek eylemlerinden esinlenerek bir hafta içinde iki büyük kitlesel miting düzenlendi. Mitinglere katılan insan sayısı, İsveç ve Avrupa’ya kaçak yollarla gelen sığınmacılara karşı konukseverliğin desteklendiğinin göstergesiydi.

Etkinliğin Facebook sayfasında ki açıklamada: “İnsandan yana bir Avrupa için birlikte ayağa kalkalım. Avrupa’ya II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en ciddi mülteci krizi geri geldi ve üzeri açılmıyor. Aynı Avrupa koruma ve yardıma ihtiyacı olanları ağırlıyor,” denildi.

2

Sığınmacılar için yapılan destek mitinginin Gustav Adolfs Torg’da gerçekleşmesi bekleniyordu ancak 30 farklı kurumun ve 20.000 den fazla kişinin mitinge katılacağı açığa çıkınca miting Götaplatsen’deki büyük meydana taşınmak zorunda kaldı.

İsveç’li Sosyal Demokratların eski lideri, Mona Sahlin, Göteborg’da sığınmacılar için düzenlenen Hoşgeldin Mitinginde, “AB sınırlayıcı iltica politikasına bir son vermeli ve sığınmacı krizini kullanarak yabancı düşmanlığını artırmamalı” dedi.

Yerel haberlere göre: Başbakan Stefan Löfven heyecanlı bir konuşma yaparak, sığınmacılar konusunda üstüne düşenleri yapması ve yardım etmesi için İsveçlilere ve Avrupalılara çağrıda bulundu. Lövfen, “Avrupa’nın nasıl olacağına şu anda karar vermemiz gerekiyor. Benim Avrupam sığınmacıları alır. Benim Avrupam duvarlar inşa etmez,” dedi.

Kaynak: https://revolution-news.com/15000-attend-refugees-welcome-rally-in-gothenburg-sweden/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.