İsrail’de Siyah İsyan

11

Etiyopyalıların İsrailli polisler tarafından dövülmesinin görüntüleri ortaya çıktığından beri, bir hafta içinde İsrail’de iki büyük protesto düzenlendi. Görüntülerin, öfke dalgasına yol açtığı İsrail’de eleştirmenler Etiyopyalılara karşı yaygın olarak uygulanan ayrımcılıktan polisi sorumlu tuttu. Sosyal medyada ise yapılan bu protestolar, geçtiğimiz günlerde ABD’de yapılan Baltimore mitinglerine benzetildi.

Protestoların yükseldiği Tel Aviv sokaklarında göstericiler, “Bizler tam eşit haklar istiyoruz” yazılı dövizler taşıdılar. El-Cezire’nin haberinde yer alan bir pankartta “Etiyopyalılar Avrupa’da Yahudi diye öldürülüyorlar, İsrail’de ise siyahi diye öldürülüyorlar” yazıyordu. Etiyopya asıllı Yahudiler, şehirdeki bazı ana yolları trafiğe kapatarak, “siyah değil, beyaz değil, hepimiz insanız”, “Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır” ve ““Artık söz değil eylem istiyoruz” şeklinde slogan attı.

İsrail meclisindeki Birleşik Arap Listesi Başkanı Eymen Avde, Siyonist Birlik milletvekili Stav Shaffir, Etiyopya asıllı ilk kadın milletvekili olan Pnina Tamano-Shata ve bazı diğer siyasetçiler de gösteriye katıldı. Gösteriye destek veren simalardan biride İsrail Kara Panterler Hareketinin ilk dönem liderlerinden Charlie Biton’du. İsrail Kara Panterler Hareketi 70’lerde Seferad ve Mizrahi denilen Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı yahudilere yapılan ayrımcılığı protesto eden bir hareketti.

 

12

 

Irkçı İsrail devletinin en alt basamağında Araplar yer alıyor. Onların üzerinde Falaşalar’da denilen Etiyopyalı siyah yahudiler onlarında üstünde Mizrahi denilen Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı yahudiler yer alıyor.

İsrail’de 120,000 üzerinde Etiyopya Yahudisi yaşıyor. İnsan hakları grupları Etiyopyalıların İsrail toplumunun genelinde uzun süredir ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Falaşaların, 1996 ve 2006’da iki kez bağışladıkları kanlarının “HIV’li olabilir” gerekçesiyle çöpe atıldığının ortaya çıkmasının ardından ülkedeki ‘beyaz-siyah’ Yahudi ayrımı daha da derinleşti. Kanlarının hor görülmesini kabul edemeyen Falaşalar gösteriler düzenlemiş, polisle çatışmıştı. 2006’daki olaylarda 19 kişi tutuklanmıştı. ‘Kan davası’na dönen bu gelişme arada ki ayrımı daha da güçlendirdi. Falaşaların % 80’i işsiz, çalışanlar ise diğer İsrail vatandaşlarının aldığı ücretin üçte birini alıyorlar.

Beta İsrail’de denilen Etiyopyalı yahudiler, Etiyopya  iç savaşı döneminde İsrail Devletinden yardım istediler. 1984 yılında ABD’ninde yardımı ile İsrail’e taşınmaya başladılar. 1991’de ikinci bir nakil, Ariel Şaron döneminde de üçüncü nakil yapıldı. İsrail, Falaşaları Filistinlilerin olduğu bölgelerin yakınına işgali sürdürmek için yerleştirmeye devam ediyor.

Haber: www.isyandan.org

Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.