İngiltere: LGBTİ Eylemcisi Kraliçe’nin Onurunu Reddetti

Opoku-Gyimah | Fotoğraf: Wikimedia Commons / Sarah Jeynes/ sara jeynes.com

Opoku-Gyimah | Fotoğraf: Wikimedia Commons / Sarah Jeynes/ sara jeynes.com

Sendikacı ve LGBTİ eylemcisi Phyll Opoku-Gyimah, başlıkta imparatorluğun yer alması nedeniyle MBE’yi kabul etmeyerek reddetti.

Pazartesi günü tanınmış bir LGBTİ eylemcisi “o etik kaygıları nedeniyle İngiltere’nin en yüksek onurunu geri çevirdi,” dedi.

Eylemci Phyll Opoku-Gyimah, Diva dergisine verdiği demeçte “Bir sendikacı olarak, işçi sınıfından bir kadın olarak ve Siyah Afrikalı bir lezbiyen olarak ilkelerime ve değerlerime sadık kalmak istiyorum,” dedi.

Uzun süredir LGBTİ haklarının savunucusu Opoku-Gyimah, İngiltere’nin Siyah Gururu örgütünün kurucularından ve Sendikalar Kongresi Irk İlişkileri Komitesi’nin bir üyesidir.

O, Britanya şövalyelik rütbelerinin içinde bir derece olan, Britanya İmparatorluğu’nun Şeref Rütbesi Üyeleri (MBE) başlığı altında aday gösterilmişti.

Üyelik, İngiltere’deki yüksek onur derecelerinden biri olmasına rağmen söz konusu rütbe, İngiliz sömürgeciliği ve emperyalizmiyle bağlantılı olması nedeniyle eleştiriliyor.

Opoku-Gyimah, Diva dergisine, “Ben imparatorluğa inanmıyorum. Ben aktif muhalefete, sömürgeciliğe ve zehirleyicilere ve yasal mücadele ile egemenliğin millette olacağı yönetim şekline inanmıyorum. İngiliz emperyalistlerince getirildiğim memleketim Gana dahil pek çok ülkede eşcinselliği sapıklık olarak gören yasalar nedeniyle – diğer pek çok adaletsizliklerle birlikte – LGBTİ insanları hala zulüm, işkence görüyorlar ve hatta öldürülüyorlar,” dedi.

Opoku-Gyimah MBE’yi reddeden ilk aday değil.

Jamaikalı İngiliz şair Benjamin Zephaniah’da 2003 yılında ödülün “binlerce yıldır süren katliamları”  hatırlattığını savunarak benzer bir şövalyelik unvanı reddetmişti.

Ödülü reddeden diğer ünlüler ise efsanevi şarkıcı John Lennon ve ünlü yazar CS Lewis idi. Lewis politik kaygılar nedeniyle MBE ödülünü reddederken, Lennon, MBE ödülünü barış yanlısı gösterinin bir parçası olarak 1969 yılında iade etmişti.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/UK-LGBTQI-Activist-Rejects-Queens-Honor-20160104-0028.html
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.