Honduras: Yolsuzluk Karşıtı Eylem, “Devlet Başkanı İstifa!”

Geçtiğimiz Cuma akşamı, 29 Mayıs’ta, binlerce insan Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’nın sokaklarını doldurdu – talepleri Başkan Juan Orlando Hernandez’in istifasıydı.

CGNyFw_WsAAOCAD

Yürüyüş eylemini, Hernandez’i yasadışı bir şekilde Honduras Sosyal Güvenlik Kurumu (IHSS) bütçesini kullanarak 2013 seçim kampanyasını fonlamakla suçlayan birkaç muhalif siyasetçi örgütledi.

Göstericiler önce Kennedy mahallesinden, sonra da Merkez Bulvarı’ndan geçerek, Juan Pablo II Bulvarı boyunca başkanlık sarayına doğru, Ulusal Parti (PN) hükûmetine karşı sloganlar atarak ellerinde meşalelerle yürüdüler.

“Bırakın gitsinler, bırakın gitsinler!” ve “Sosyal Güveliği kim çaldı? Ulusal Parti!” sloganlarıyla toplanan eylemcilerin arasında Ulusal Halk Direniş Cephesi (FNRP) üyeleri ile Ulusal Yolsuzluk-Karşıtı Parti (PAC) destekçileri de vardı.

CGNyFw8WoAAbbD5

Muhalefetin iddiasına göre Hernandez, kamusal ve özel sektör işçilerine emeklilik yardımı ve sağlık sigortası sağlayan IHSS’den (sosyal güvenlik kurumu) çaldığı 90 milyon doları zimmetine geçirmiş; bu parayı onu iktidara taşıyacak olan Ocak 2014 genel seçimlerini etkilemek için kullanmıştı.

Hernandez’in bu yolsuzluğu gerçekleştiği sıralarda o zamanki hükûmetin IHSS yetkilisi olan yine PN’li (muhafazakâr) Porfirio Lobo da dahil olmak üzere 40 kişi 300 milyon dolarlık bir bütçe skandalı nedeniyle yıllardır soruşturma altındaydı.

 

Kaynak: http://revolution-news.com/corruption-protest-in-honduras-demands-presidents-resignation/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.