Honduras: Ücretli Otoyola Karşı Eşzamanlı Eylemler Düzenlendi

hondurasprotests2.jpg_1718483346

Honduras’ın ikinci büyük kenti San Pedro Sula dışına yeni yapılan otoyolun ücretli olmasını protesto eden yaklaşık ikiyüz kişiye polis gaz bombası ile saldırdı. Ülke çapında ücretli hale getirilen otoyollara karşı eş zamanlı düzenlenen sekiz protestodan birisi olan protestoya eski başkan Manuel Zelaya da katıldı.

Kamu-özel girişimi ortaklığı ile yapılan ücretli otoyolda, hükümet gişelerin işletmesini özel şirketlere ihale etmiş durumda.  Kişi başına düşen aylık gelirin 200$’dan az olduğu ülkede otoban geçiş ücreti 20 lempira veya 1 dolara yakın bir ücrete denk düşüyor.

Eylem, gelecek yılki seçimlere hazırlanan Başkan Juan Hernandez’in neoliberal politikalarına karşı gittikçe büyüyen halk hareketinin bir parçası.

2009 Yılında darbeyle devrilen solcu başkan Zelaya, “Bu hükümet Honduras halkına kötü davranıyor. Otoyoldan ücret almak Honduras halkının anayasa ile garanti altına alınan haklarını kısıtlamaktır. Daha fazla ücretli otoyola, elektrikten zammına ve yoksulluğa hayır. Toplumsal haklarımızı savunmak için ayağa kalkmalıyız,” dedi.

Muhalefet partileri gelecek yılki oylama öncesinde, seçim reformu yapılmasını talep ederken, söz konusu reform olmadan seçimlerin de olmayacağı uyarısında bulundular.

Kaynak: Bu haberde http://www.telesurtv.net/english/news/Honduran-Police-Repress-Protests-Against-Highway-Privatization–20161003-0003.html sitesinden faydalanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.