Honduras: La Paz Dağlarında Köylüler Toprakları İçin Direniyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“’ye ya da diğer köylü topluluklarına bağlı  Campesinolar (köylüler) için LA Paz’daki hayat çok acımasız. La Paz, ülkedeki en yoğun tarımsal mücadeleyi barındırıyor. Bizim temsilcilerimiz bölgesel CNTC merkezini ve tahliye edilen 3 topluluğu ziyaret etti. CNTC La Paz’daki…”

IMG_0935

San Jose belediyesinde, La Paz’ın batı eyaletinde yüksek dağlarda, dağların tepelerini kaplayan, çam ağaçları, çalılıklar, kahve bitkilerinden oluşan bitki örtüsü, parlak renkli kuşları ve öğleden sonraları küçük vadiye çöken hafif buğulu sis  manzarası nefes kesiyor. Çoğu yerli olan CNTC**National Committee of Rural Workers -Kır İşçileri Ulusal Komitesi/**’ye ya da diğer köylü topluluklarına bağlı  Campesinolar (köylüler) için LA Paz’daki hayat çok acımasız.

La Paz, ülkedeki en yoğun tarımsal mücadeleyi barındırıyor. Bizim temsilcilerimiz bölgesel CNTC merkezini ve tahliye edilen 3 topluluğu ziyaret etti. CNTC La Paz’daki 53 temel topluluktan oluşmakta. La Paz’daki araziler Aguan ve Sula Vadilerindeki geniş topraklara oranla çok küçük fakat nüfus çok yoğun ve çok sayıda topraksız köylü yerel politikalar ve ekonomiyi yönlendiren eski başkanın ailesini de barındıran seçkinler karşısında zor durumda kalıyor. Büyük toprak sahipleri kahve ve diğer gelişmelerin yanı sıra  maden ve su kaynakları kullanımına yönlendiler. La Paz’daki toprakların değeri giderek artmaktadır.

IMG_0923

CNTC topluluklarından 30’u toprak sorunu ile mücadele ediyor. 2013 yılında, köylüler tarafından işgal edilen topraklardan 40’ı devlet zoruyla boşaltıldı. İnsanlar ölmedi ama her seferinde asker ve polis köylülerin çadırlarını yaktı, ürünlerini tahrip etti, kadınlara, çocuklara güç kullandı ve gözaltına alıp işkence etti. 200 CNTC üyesi polis saldırısına karşı dava açtılar, bazıları geçici olarak tutuklandılar ve şartlı salıverildiler (her hafta polis merkezine giderek imza attılar). Diğerleri daha uzun süre tutuldu ve 5 CNTC üyesi geçen yıl 5 ay hapis cezası aldı. Köylüler,  La Paz savcılarının köylülere açıktan saldırdığını ve özellikle arazi boşaltmalarının gece baskınlarıyla geçekleştirildiğini (Honduras yasaları izin vermemesine rağmen) ve köylülerin sözde ağaçlara ve çevreye zarar verdiği için aleyhinde dava açmak için koruma yasalarını kullandıklarını çünkü bu yasaların arazilerin devralınmasından daha sert yaptırımları olduğunu bize anlattılar.

3 grubu ziyaret ettik.

Planes de Calamateca’yı (36 aile) eylül ayında ki tahliyeden sonra ziyaret ettik ve bizim ziyaretimiz sonrası köylüler topraklardan yeniden tekrar atıldılar.

Fuerza Unida (38 aile). Onlar da haziran ayında tahliye edildiler. Polis ve asker tüm ahşap barakaları yaktı, yangın çam ormanlarına yayıldı, savcılar köylüleri çevre koruma yasalarına aykırı hareket edip yangına sebep olmakla suçladılar.

IMG_0914

Son olarak bölgedeki 6 aylık bir oluşumu ziyaret ettik, Los Laureles (48 aile). Onlar Nisan 2013’te en son tahliye edilen grup fakat aynı bölgede evlerini inşa etmemelerine rağmen birçok ürünü yeniden ekmişler.

Evleri birçok defa yıkılan ve ürünleri talan edilen aileler ile konuşmak son derece acı ve sinir bozucu. Köylüler bize toprağın onların varlığı ve kimliği olduğunu ve mücadelelerini asla bırakmayacaklarını söylediler. CNTC bölgesel ve ulusal liderleri bizimle yolculuk ederek ulusal ve uluslararası desteğin öneminin altını çizdiler. Honduras’taki tüm köylülerin yaşanan tüm zorla boşaltmaların bitmesini istediklerini söylediler. Tüm ülkenin gıda ihtiyacını karşılayacak  ve kırsal alandaki yoğun nüfusun desteklenmesini kapsayan Bütünsel Toprak Reformu ile ilgili taleplerini anlattılar.

Kaynak: http://hondurasresists.blogspot.com.tr/2013/07/in-mountains-of-la-paz-campesinos.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.