Hindistan: Üst Düzey Maoist Lider Maharashtra’da Öldü

CPI (Maoist)'in Merkez Komite üyesi Sridhar Srinivasan

CPI (Maoist)’in Merkez Komite üyesi Sridhar Srinivasan

Hindistan Komünist Partisi (Maoist) [CPI (Maoist)]’in Merkez Komuta üyesi Sridhar Srinivasan, 2013 yılında cezaevinden tahliye edildikten sonra Pune, Mumbai ve Vidarbha bölgelerinde çalışmalar yürütmüştü.

Maoist sözcülerinden biri basın açıklaması düzenleyerek, Vijay, Vishnu lakaplı CPI (Maoist)’in Merkez Komite üyesi Sridhar Srinivasan’ın kalp krizinden öldüğünü belirtti.

18 Ağustos tarihinde vefat eden Srinivasan, Maoist yazında “parlak bir devrimci entelektüel” olarak tanımlanıyordu ve Maharashtra’daki Mumbai, Pune ve Vidarbha bölgelerinde aktif olarak çalışıyordu.

CPI (Maoist) sözcüsü Abhay ise yaptığı açıklamada Srinivasan’ın ölümünün “büyük bir darbe” olduğunu belirterek “örnek bir komünist lideri kaybettik,” dedi. Hükümetin yakalanması için pek çok eyalette başına ödül koyduğu Merkez Komite üyesi için sadece Chhattisgarh’da belirlenen ödül miktarı nakit 6 milyon rupi idi.

Maoistler kentsel alanlardaki etkilerini artırmak için mücadele ederken onun ölümüyle Maharashtra kentinde Merkez Komite üyesi olarak sadece Milind Teltumde kalmış durumda.

Srinivasan Mumbai, 1978-79 yılları arasında Elphinstone Koleji’nde sanat öğrencisi iken yaptığı çalışmalardan vazgeçti ve “devrimci” siyasete katıldı. O Vidharthi Pragati Sanghatana bayrağı altındaki Mumbai öğrencilerine ajitasyon çekti. Sendika lideri Dutta Samant ile birlikte 80’lerin başında freze işçileri grevini örgütleyerek işçileri harekete geçirdi. Ayrıca o dönemde gerilla saldırıları arttı.

Srinivasan, 1990’larda Vidharbha bölgesine taşınarak Chandrapur ve Vaniand kömür madenindeki işçileri örgütlemiş, daha sonra CPI (Maoist) Maharashtra eyalet komitesi sekreterliği yapmış ve 2001 yılında da Merkez Komitesi’ne terfi etmişti.

2007 yılında Mumbai’de Vernon Gonsalves ile birlikte Maharashtra ATS onu tutukladı ve Yasadışı Faaliyetleri Önleme Yasası (UAPA), Patlayıcı Maddeler Yasası ve IPC’nin çeşitli bölümleri altındaki maddelerden mahkum edildi. Srinivasan 2013 yılında serbest bırakıldıktan sonra Maharashtra şehrinin çeşitli bölgelerinde örgütsel çalışmalarını sürdürmüştür.

Maharashtra polisi, Srinivasan’ın Maoist harekete katılmak için Chandrapur’a gelen Deshbhkati Yuva Manch’dan Arun Bhelka gibi gençlere belli fikirleri aşılamada önemli bir rol oynadığını düşünüyor. CPI (Maoist) üyesi olarak bilinen Bhelke ve eşi Kanchan Nanaware 2014 yılında Pune ATS tarafından tutuklandılar.

Srinivasan’ın 2011 yılında kent eksenli Kabir Kala Manch cephesinin kimi üyeleri ile Pune’da tutuklanan Maoist Angela Sontakke’ye de klavuzluk ettiği iddia ediliyor.

Manch şarkı ve şiir yoluyla toplumsal uyum ve birliği yaymak için 2002 yılında Pune sanatçısı Amarnath Chandaliya tarafından kuruldu. Chandaliya’nın 2006 yılında Mumbai’deki Nariman Point ile Pune’daki İmparatoriçe Garden’da “Vijay” ile birkaç toplantı düzenlediği ve genç sanatçılarla arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle 2008 yılında Manch’dan ayrıldığı iddia ediliyor. Chandaliya ayrıca Vidrohi dergisinin editörü Sudhir Dhawale tarafından “Vijay” ile tanıştırıldığını da iddia ediyor.

Dhawale Maoistlerle bağlantı kurduğu iddiasıyla Ocak 2011’de tutuklanmıştı ve 2014 yılı Mayıs ayında Gondia mahkemesi beraatine karar vermişti.

ATS yaptığı açıklamada, Chandaliya’nın şöyle söylediğini bildirdi: “Dhawale benim işim iyi ama devrimci bir temelde olmalı dedi. Devrimci düşünceye sahip insanlarla benim toplantı düzenlemem lazım dedi. Ve 2006 yılında, Dhawale İmparatoriçe Garden’da Vijay isimli şahısla beni tanıştırdı…  Vijay bana Halk Yürüyüşü dergisinin yayımlanan üç sayısını verdi. Daha sonra Mumbai’de bulunan Nariman Point’de Vijay ile bir toplantıya katıldım.”

Ve ekledi: “Vijay bu sistemin silahlı mücadele yoluyla değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Silahlı hareketin dağlık bölgede olduğunu ve şehirlerde bulunan aydınların desteğini almak istediklerini belirtti… Yine İmparatoriçe Garden’da yapılan toplantılarda, Vijay benim gibi aydınların halk arasında bu hareket hakkında iyi bir görüntü yaratabileceğini söyledi. Daha sonra Vijay bana onun yardımcısı Iskara ile buluşmamızı sordu… Ben 2007 yılının Ağustos ayında Mumbai’de iki Maoistin tutuklandığı haberini gördüm. Onların fotoğrafları gazetelerde çıktı. Bunlardan biri Vijay idi. Ben daha sonra Vijay olarak bildiğim kişinin Srinivasan olduğunu öğrendim.”

Yazar: Chandan Haygunde
Kaynak: http://indianexpress.com/article/cities/pune/top-urban-maoist-in-maharashtra-dies-of-heart-attack/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.