Hindistan: Maoist Dandapani Serbest Bırakıldı, Sabyasachi Panda Açlık Grevine Başladı

Dandapani Mohanty

İsyana tahrik etme ve Maoist bağlantıları öne sürülerek 34 ay hapiste tutulan Daman Pratirodha Manch (Naksalit-Maoist yanlısı örgüt) lideri Dandapani Mohanty 3 Aralık Perşembe günü salıverildi.

Orissa Yüksek Mahkemesi 1 Aralık’ta Dandapani’nin şartlı tahliyesine karar vermişti. Mahkeme, kefalet bedelinin yatırılmasından sonra salıverilen Dandapani’nin Maoist ilişkileri ile ilgili hiçbir açıklama yapmamasını istemişti. Bunun üzerine Dandapani hapishaneden ağzı siyah bir bantla kapalı olarak çıktı.

Dandapani daha önce maoistlerin elindeki tutsakların serbest bırakılması için Maoistlerle hükümet arasında ara buluculuk yapmıştı. 2011’de tutsak alınan Malkangiri gümrük memurunun ve 2012’de tutsak alınan iki İtalyan Polango Cloudio ve Basacco Paulo’nun serbest bırakılması için ara buluculuk yapmıştı.

2012 Aralık ayında da Maoist bağlantıları nedeniyle  tutuklanmış olan Dandapani’nin oğlu Sangram Mohanty  geçen Şubat ayında Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakıldı. Bhanjanagar Bölge Hakimliği bombalama suçlaması ile yargılandığı davadan beraatine karar verdi.

Savcılığa göre polis Sangram, K Anita, Kendra Dalabehera ve Bikram Malik’i Soroda bölgesel yönetimi altındaki Ramanabadi yakınına bomba yerleştirmekle suçlamıştı. Duruşma sırasında 14 tanığın Sangram’ın bombalama olayıyla ilgisi olduğunu yalanlamasını takiben mahkeme 4 sanığın da beraat etmesine karar vermişti.

Bu arada, hapishanedeki Maoist lider Sabyasachi Panda polisin hapishanedeki ihmalkar tutumu nedeniyle 3 Aralık Perşembe günü açlık grevine girdi.

Maoist lider Sabyasachi Panda

Hukuk danışmanı Deepak Patnaik’in verdiği bilgiye göre, Sabyasachi’nin Ganjam, Gajapati, Nayagarh ve Rayagada bölgelerindeki farklı mahkemelerde görülen davaları olmasına rağmen polis onu mahkemenin belirlediği günlerde duruşmalara götürmüyor.

Sabyasachi’nin Perşembe günü Gunupur mahkemesinde olması gerekiyordu ancak polis onu  Halkın Kurtuluşu Gerilla Ordusu Haftası’nı (People’s Liberation Guerilla Army -PLGA) bahane ederek mahkeme götürmeyi reddetti. 8 Temmuz 2014’ten beri tutuklu bulunan Odisha Maobadi Partisi (OMP) kurucusu Maoist lider Sabyasachi Panda dördüncü kez açlık grevine girdi.

Hapiste tecritte tutulmasını, davalarının özellikle uzatılmasını ve duruşma günlerinde mahkemeye götürülmemesini protesto eden Sabyasachi’nin açlık grevinde öne sürdüğü talepler yine değişmedi. 6 Aralık’ta Sabyasachi’nin fenalaşması üzerine hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Haber: İsyandan.org
http://www.newindianexpress.com/states/odisha/Dandapani-Freed-from-Circle-Jail/2015/12/04/article3160197.ece ve http://www.hindustantimes.com/india/jailed-maoist-leader-sabyasachi-panda-on-hunger-strike-shifted-to-hospital/story-XcMU28uL4zkIrHNUXdA4II.html kaynaklarından derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.