Güney Kore: Hyundai Motor’da Genel Grev Var

Sendika temsilcileri şirket yönetimi ile yapılan ücret müzakerelerinin sonuçsuz kalması üzerine Ulsan’daki şirket ofisleri önünde slogan atarken | Foto: EUROPEAN PRESSPHOTO AGENCY

Güney Kore’de, Hyundai Motor’da çalışan işçileri temsil eden sendika ile şirket arasında süregelen ücret pazarlıklarının sonuçsuz kalması üzerine 26 Eylül Pazartesi günü, 12 yıldır ilk defa ülke çapında genel greve gidildi.

Şirketin küresel çaptaki üretiminin %40’ına sahip olan Güney Kore’de Temmuz ayından beri kısmi iş durdurma eylemleri yapılıyordu. Pazartesi günü gerçekleşen ve bütün günü kapsayan genel grev şirkete 2,5 trilyon won (Güney Kore para birimi)’ne mal oldu. Günlük üretim kaybı 114 bin aracı bulurken bu şirketin grev nedeniyle yaşadığı en büyük üretim sektesi olarak kayda geçti.

Sendika sözcüsü Jang Chang-yeal bu hafta ve önümüzdeki hafta içinde de kısmi iş durdurma eylemlerinin devam edebileceği uyarısında bulundu. Kia Motors ile beraber dünyanın beşinci büyük otomobil üreticisi olan Hyundai, yaptığı yazılı açıklamada üretimdeki kesinti nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ve daha büyük zararlar yaşanmaması adına sendika ile görüşmelere devam edildiğini belirtti. Şirketin hisse değeri Güney Kore’de  %1,1, uluslararası piyasalarda ise %0,3 oranında düşüş yaşadı.

Güney Kore’deki Hyundai Motor işçileri geçen ay ücret görüşmelerinin talep ettikleri gibi sonuçlanmaması üzerine greve gitme yönünde oy kullanmışlardı.

Ticaret Bakanı Hyung-hwan ise grevin uzaması durumunda ihracatın olumsuz etkileneceğini açıkladı. Bakan, Güney Kore’nin otomotiv endüstrisindeki yerini Hindistan’a kaptırdığını ve yüksek maaşların ülke sanayisinin rekabet gücünü zayıflattığını savunarak grevin sona erdirilmesi yönünde baskı yaptı.

Haber: isyandan.org

Bir Yorum

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.