Güney Afrika: Vavi’den ‘Yeni’ COSATU İşçi Zirvesi’ne Çağrı

Sürgündeki COSATU Genel Sekreteri Zwelinzima Vavi Fotoğraf: Gallo

Sürgündeki COSATU Genel Sekreteri Zwelinzima Vavi
Fotoğraf: Gallo

Johannesburg – Eski Genel Sekreter Zwelinzima Vavi Cumartesi günü açıklama yaparak, 1985 yılında kurulan COSATU parçalanıyor ve fraksiyon sendikalar sonucunda büyüyor dedi.

Vavi, “COSATU’nun daha önce parçalanmış olduğu gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuzu biliyorum. Daha önce hiç görmediğimiz şekilde, fraksiyon sendikalar ortaya çıkıyor. Yoldaşlarımız gitti ve geri gelmeyecekler,” dedi.

Vavi, merkezi Johannesburg’da bulunan Metal İşçileri Ulusal Birliği’nden Demokratik Öğretmenler Birliği’nin [SA]  işyeri temsilcisi seçimlerinin açılışında konuştu.

SA şu anda bölünüyor. Bankacılık sendikası Sasbo’da bölünüyor. Free State ve Gauteng parçaları ile birlikte EC, bütün olarak gidecek gibi görünüyor.

Vavi “Beğenelim ya da beğenmeyelim bunlar bizim federasyonumuzda oluyor. Federasyonumuzun liderleri COSATU’nun tarihini yeterince anlamadılar, eğer anlamış olsalardı NUMSA’yı kovarak bölünmelerin yayılması riskini almazlardı. İşçi sınıfı olarak bir araya gelmemiz gereken bir zamanda bu nasıl, bir anda ortaya çıkabilir? Sizler bunu çok iyi biliyorsunuz, hızlı büyüyen bir sendika birlikten kovuldu,” dedi.

Ahlaki zeminimiz yüksek

İttifak ortağı olan SA Komünist Partisi ve Afrika Ulusal Kongresi’nin ahlaki hakimiyetlerini kaybettiğini söyleyen Vavi “Hiçkimse gözümüzün önünde yaratılan yeni federasyonu görmek istemiyor ve herkes duvarda yazılanları reddediyor,” dedi.

O yaptığı konuşma sonrasında işçileri, işçi zirvesine katılmaya çağırdı.

“Bizler işçi zirvesi için çağırıda bulunuyoruz. Bizler, bağımsızlık yanlılarına, militanlara, sosyalistlere, anti kapitalist sendikalara sesleniyoruz ve diyoruz ki ülkemiz işçilerinin geleceğini ele alacağımız işçi zirvesine katılın.”

“Bu zirve geleceği nasıl yakalayacağımıza şimdi karar vermelidir.”

Vavi ayrıca 19 Ağustos’ta Pretoria’da yapılacak olan yolsuzluğa karşıtı yürüyüşe katılması için NUMSA üyelerine de çağrı yaptı.

Kadınlar ve erkeklerle dolu olan salon ayağa kalktı ve hep bir ağızdan “Siyaya e Pitori”yi söyledi. Onlar kendilerinden emin olarak Siyaya e Kapital (Biz Pretoria gidiyoruz, biz sermayeye gidiyoruz) dediler.

Mpho Raborife, News24
Kaynak: http://ht.ly/PNAhV

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.