Güney Afrika: Ulusun Mızrağı Gaziler Birliği, Hani’nin Katili Serbest Bırakılırsa Adaleti Kendimiz Sağlayacağız

chrishani1

Güney Afrika Komünist Partisi’nin Genel Sekreteri olduğu 1993 yılında, onu barış sürecinin önünde engel olarak gören ve ortadan kaldırılması gerektiğini düşünen faşist beyazlar tarafından  katledilen Chris Hani’nin öldürülmesinin 23. yılında katilin şartlı tahliye ile serbest bırakılması kararını protesto eden Ulusun Mızrağı Gaziler Birliği, mahkeme önünde protesto gösterisi düzenleyerek, davanın yeniden görülmesini talep etti.

Hani 1990’larda politik partiler üzerindeki yasak kalkınca Güney Afrika’ya dönen ve ANC (Afrika Ulusal Kongresi)’nin Özgürlük Şartı bildirgesinde yer alan madenlerin ulusallaştırılması, toprağa geri dönüş hakkı, ücretsiz kamu eğitimi gibi temel görüşleri savunan bir kaç liderden biriydi. ANC liderlerinin büyük bir bölümü Özgürlük Şartı’na arkalarını dönmüştü. Chris Hani mücadelenin sürdüğü bütün platformlarda Özgürlük Şartı’nın devrimci taleplerinin gündemde tutulmasını ve barışın temeli olarak sosyal adaleti savundu.

Gaziler Birliği yerel sözcülerinden biri olan Fumanikile Boo “Chris Hani’yi öldüren kurşun bir kaç gün sonra da ANC lideri Oliver Tambo’yu öldürdü. Barış sürecine giderken liderlik zincirinin iki önemli halkasını kaybettik.  Fakat hala liderlerimizin öldürülmelerini kabullenmedik. Herhangi bir şartlı tahliyeyi kabul etmiyoruz, Hani’nin katili cezaevinde kalmalı” dedi.

Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) yayınladığı bir açıklama ile “siyah halkın özgürlük ve sosyal adalet mücadelesinde Chris Hani’nin önemli bir yer işgal ettiğini” ifade etti.

COSATU eski genel sekreteri Vavi, Mart ayında yapılan bir toplantıda “Güney Afrika Komünist Partisi’nin, Chris Hani’nin öldürülmesi ile birlikte toprağa gömüldüğünü” söyledi.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.