Gine: Genel Grev Hayatı Felç Etti, Greve Ara Verildi

13guinea.600

Gine’de sendikalar 15 Şubat Pazartesi günü başlayan süresiz grevin bitirilmesi çağrısında bulundular.

Daha iyi çalışma koşulları, yakıt fiyatlarının düşürülmesi gibi taleplerle başlayan grev, ülkenin birçok yerinde hayatı felç etti. Birleşik Gine İşçileri Sendikası (USTG) ve Gine İşçileri Ulusal Konfederasyonu (CNTG)’nin çağrısıyla başlayan grevde eylemciler Cuma günü bir açıklama yaparak “bir sonraki duyuruya kadar grevin askıya alındığını” belirttiler.

CNTG Konfederasyonu’ndan Amadou Diallo “hükümet ve işverenlerle tartışmaların devam ettiğini” söyledi.

İşçiler tarafından sunulan 13 talepten 12’sinde hükümet ve yönetim tarafından tatmin edici taahhütlerin verilmesi nedeniyle gösterilere bir süre ara verildi. Tarafların uzlaşmaya varamadığı tek konu yakıt fiyatlarının düşürülmesi oldu.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından imzalanan yeni anlaşmaya göre Haziran ayında, 1 Ocak 2016’dan geriye yönelik olarak alacakları da kapsayacak şekilde yeni bir maaş skalası hazırlanacak. Emeklilik şartları da yeniden gözden geçirilecek. Sendikadan bir temsilci herhangi bir memurun emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı hakkını alacağını söyledi.

Anlaşmada ayrıca eğitim ve sağlık işçileri için ikramiye hakkı, toplu konutlara ve tesislere erişme hakkı ile polis baskısının azaltılması gibi maddeler de yer aldı.

Bu arada Perşembe günü gözaltına alınan tüm sendikacılar serbest bırakıldı. USTG temsilcisi Oumar Barry, AFP’ye verdiği demeçte Conakry’de meydana gelen çatışmalar nedeniyle 16 sendikacının gözaltında olduğunu söylemişti. 5 Gün süren grev nedeniyle Conakry, Labé, Mamou, Kindia ve Kissidougou başta olmak üzere pek çok şehirde yaşam durma noktasına geldi.

Kaynak: http://www.africanews.com/2016/02/20/guinea-labour-unions-suspend-indefinite-strike/ sitesinden derlenmiştir.

Bir Yorum

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.