Gine: Afrika’da Militanlaşan İşçi Sınıfı Ve Grevler

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“(Nijerya, Kamerun, Kongo, Gabon, Ekvador Gine’si, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sao Tomé & Principe ve Angola) dahil olmasa da dünyadaki boksit rezervlerinin üçte birine sahip. 2007 yılında ağırlaşan ekonomik koşullar nedeniyle alevlenen genel grev kamu çalışanlarının iş bıra…”

Her ne kadar Gine, kıtanın en zengin doğal kaynaklarını barındıran ülkelerden oluşan Gine Körfezi Komisyonuna**https://isyandan.org/makaleler/afrika-gine-korfezinin-jeopolitigi-ve-abdnin-yerii/ & https://isyandan.org/makaleler/afrika-gine-korfezinin-jeopolitigi-ve-abdnin-yeriii//**(Nijerya, Kamerun, Kongo, Gabon, Ekvador Gine’si, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sao Tomé & Principe ve Angola) dahil olmasa da dünyadaki boksit rezervlerinin üçte birine sahip.

2007 yılında ağırlaşan ekonomik koşullar nedeniyle alevlenen genel grev kamu çalışanlarının iş bırakması ile başlamış, ihraç edilme tehditlerine ve protestoların yasadışı ilan edilmesine rağmen gençlik sokaklara çıkmış, sonrasında grev boksit madenlerine sıçramıştı. Ocak ayının başında başlayan grev ve protestolar Şubat ayının sonuna kadar sürmüş, başkan Lansana Conté’nin sendikaların onaylamadığı bir başbakanı atamakta diretmesi üzerine tekrar grev çağrısı yapılan 12 Şubat’ta sıkıyönetim ilan edilmişti. Grev süresince medya tamamen karartılmış, her türlü grev ve protesto haberi sansürlenmişti. Kayıtlara göre 2007 yılında patlak veren grev ve isyanda kolluk kuvvetleri 135 kişiyi katletti.

2016 yılında da daha iyi çalışma koşulları, yakıt fiyatlarının düşürülmesi gibi taleplerle başlayan grev, ülkenin birçok yerinde hayatı felç etti. Birleşik Gine İşçileri Sendikası (USTG) ve Gine İşçileri Ulusal Konfederasyonu (CNTG)’nin çağrısıyla başlayan grevde**https://isyandan.org/haberler/gine-genel-grev-hayati-felc-etti-greve-ara-verildi//**işçiler hükümete 13 talepten oluşan bir liste sunmuş, hükümetle yapılan görüşmeler sonucu anlaşmaya varılması üzerine grev durdurulmuştu.

En az 6 kişinin polis saldırısı sonucu hayatını kaybettiği noktada halk protestosu, 21 Şubat 2017, Conakry , Gine | Foto: AFP

Bu sene ise Gine’deki iki büyük öğretmen sendikası, hükümetin memurluk sınav sistemine dayanarak stajyer öğretmenleri işten çıkartması veya maaşlarını kesmesi kararı üzerine 1 Şubat’ta grev ilan etti. Öğrenciler de destek için sokaklara çıktı. Haftalardır süren grevin talepleri arasında ücret artışı, sözleşmeli yarızamanlı öğretmenler için kadro hakkı tanınması yer alıyor. Sendikalar %7.5 ile %10.3 arasında bir ücret artışı verilmediği sürece grevin devam edeceği uyarısında bulunmuştu.

Pazartesi (20 Şubat) günü resmi makamlardan yapılan açıklamaya göre kimliği belirsiz kişilerin polis merkezine saldırısı bahane edilerek başkent Conakry’de göstericiler üzerine ateş açıldı. Polis saldırısı sonucu en az beş kişi hayatını kaybetti, 12 kişi tutuklandı. Hükümet ise yaptığı açıklamada gösterileri yasadışı ilan etti.

Haber: isyandan.org

Bir Yorum

  1. Pingback: Gine: Stajyer öğretmenler grevinde polis 5 grevciyi öldürdü | Devrimci Proletarya

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.