GDO’ya Karşı Halklar Direniyor

490-254

“GDO’lu besinler yüzünden hava, su ve toprağın yapısı değişiyor. Kanser yayılıyor. Hatta doğmamış bebekler bile risk altında,” diyor Arjantinli çiftçiler…

114 Yıl önce kurulan ve “Frankeştayn” tohumlar olarak bilinen genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üreticisi Monsanto şirketine karşı halklar bir bir yasaklama kararı alıyor. GDO’lu tohumların toprağını, suyunu, havasını kirletmesine izin vermiyor.

Avrupa Birliği içerisinde Fransa, Macaristan, Yunanistan gibi pek çok ülkede GDO’lu ürünlerin kullanılması yasaklanmış durumda iken son olarak İskoçya’da GDO’yu yasaklamak için harekete geçti.

Kırsal İşler ve Çevre Bakanı Richard Lochhead “İskoçya bütün dünyada doğal güzelliğiyle tanınıyor. GDO’lu tarımı yasaklamakla buranın temiz ve yemyeşil konumunu daha bir koruyacağız. Halkımızın GDO’lu ürünlere gerçek bir istemi yok. Böylesi üretime izin vermek beslenme ve içecek sektörümüzün temiz, yeşil kimliğini zedeleme anlamına gelecek. Üstelik burada ürettiğimiz yiyecek ve içkiler kaliteleri bakımından başka ülkelerde el üstünde tutuluyor,” dedi.

burning-gmo

Macaristan Kırsal Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Lajos Bognar’da geçen yıl bir açıklama yaparak; ülke genelinde yaklaşık 1.000 dönüm mısır tarlasının GDO’lu tohumlar kullanması nedeniyle tahrip edildiğini ve GDO’lu mısır polenlerinin etrafa yayılmadığını yaptıkları kontroller sırasında Pioneer, Monsanto tohumlarına rastladıklarını söylemişti.

GDO’lu ürünlere karşı benzer bir duruş Peru’da da sergilenmiş ve GDO’lu gıdalar 10 yıl önce yasaklanmıştı. Guatemala’da ise hükümetin GDO’lu ürünlere geçit veren yasayı onaylamasının ardından halk sokağa çıkmış 10 gün süren gösterilerden sonra hükümet geri adım atarak yasayı geri çekmek zorunda kalmıştı.

maya-monsanto

Türkiye’de ise Monsanto şirketi 54 bin metrekarelik alana kurulu bir fabrikada Türkiye genelinde 150’ye yakın bayii ve 1500’den fazla sözleşmeli çiftçi ile çalışıyor.

2 -16 Ekim tarihleri arasında tüm dünyada Tohum ve Gıda Özgürlüğü İçin Eylem Günleri düzenleniyor ve yapılan eylemler #TohumlaraÖzgürlük ve #SeedFreedom başlıklarıyla sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor.

haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.