Fransa: Yeni Çalışma Yasasına Karşı Dinmeyen Öğrenci Protestoları

14 Nisan Perşembe günü yeni çalışma yasasını protesto etmek için Paris’in merkezini dolduran öğrencilere polis göz yaşartıcı gaz ile saldırdı. Stalingrad Metro istasyonu yakınındaki Place de la Bataille’de öğrenciler saatlerce polisle çatıştı. Ellerine geçen her şeyi polis barikatına atan direnişçiler sokakları terk etmedi.

Tam donanımlı çok sayıda özel çevik kuvvet birimi gösterileri bastırmak için sokaklarda konuşlandı ve yolları kapattı. Sendikaların söz konusu yasada değişiklik talebiyle gerçekleştirdikleri grev çağrısından itibaren gençlik, öğrenciler neredeyse her gün sokaklarda ve talepleri yasa tasarısında değişiklik ile kısıtlı değil. Onlar köklü politik ve ekonomik bir değişim talep ediyorlar.

Çeviri: #NuitDebout protestolarını takip ettiğim Place de la République önünde göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları

Eylemler sadece Paris ile kısıtlı kalmadı. Marsilya, Rouen, Rennes ve daha başka bir çok şehirde de gösteriler gerçekleşti. Bu protestoların büyük bir kısmı “Loi travail: non, merci” (İş reformu: Hayır, teşekkürler) isimli Facebook topluluğu tarafından online olarak örgütleniyor. Perşembe günkü gösteriler sosyal medyada #NuitDebout ve #manif14avril başlıkları ile paylaşıldı.

İş reformu ile işverenlerin fazla mesai için ödedikleri %25’lik ek ücretin %10’a düşürülmesi ön görülüyor. Fransa’da yasal çalışma süresi haftalık 35 saat. Eylemciler ise hükümetin yasa ile işverenler lehine emek piyasasını ucuzlaştırmaya ve esnekleştirmeye çalıştığını savunuyorlar. Hükümet reformun ülkedeki yüksek genç işsizlik oranını düşüreceğini öne sürüyor ancak göstericiler işçi haklarını gerileten bu girişimi tehdit olarak görüyor.
Genel seçimlere bir sene kalmışken Nuit Debout hareketi Hollande’nin sözde sosyalist partisi için pek de iyi bir haber sayılmaz. Geçen seneki iki saldırıdan sonra halk desteğini arkasına almış olan Hollande’nin oyları Mart ayı ile birlikte %17’ye kadar geriledi. Hollande, geçen hafta eğer iş reformunu gerçekleştiremezse bir sonraki dönem başkanlığa aday olmayacağını açıklamıştı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.