Fransa: Seçimlere Karşı Barikatların Gecesi

Başkanlık seçimlerindeki ilk turun ardından Paris sokaklarında anti-faşist eylem, 23 Nisan 2017 | Foto: Jean-Paul Pellisier / Reuters

Dün Fransa’da başkanlık seçimlerinin ilk turu merkez partisi En Marche! lideri Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe (National Front) Partisinin başındaki Marine Le Pen’in zaferi ile sonuçlanırken anti-faşistler seçimlere ve yükselen faşizme karşı 13 şehirde sokağa çıkma çağrısı yaptı. Eylem çağrısı #NuitDesBarricades (Barikatların Gecesi) sloganı ile yankı buldu.

Aslen işçi düşmanı neoliberal reformlara, ırkçılığa, devlet ve polis şiddetine karşı yükselen isyanı bastırabilmek adına Paris saldırısı sonrası ilan edilen OHAL, tırmanan baskı ve tüm halk muhalefetine rağmen geçirilen reformların kararttığı seçim ortamı eylemciler tarafından “maskaralık” olarak nitelendi.

*Çeviri: İki eylem birleşti, şu an en az 1200 kişi Paris sokaklarında.

Le Pen ve Macron’un başkanlık seçimlerinde ilk turu geçip 7 Mayıs’taki 2’inci turda yarışacaklarınının kesinleşmesinden dakikalar sonra Fransız Devriminin ateşlendiği Bastille meydanı yüzlerce gösterici ile doldu. Meydanda ve Paris sokaklarında zırhlı polis anti-faşistlere cop ve göz yaşartıcı gaz ile saldırırken göstericiler barikatlar kurdu.

Paris’in yanı sıra Nantes ve Rennes’te de polis ile göstericiler karşı karşıya geldi.

Paris-luttes.info websitesinde ve Génération Ingouvernable facebook sayfasında yapılan eylem çağrısında şöyle deniyordu:

Seçim maskaralığına ve faşizm ile liberalizm arasında tercih yapmaya zorlandığımız bu şantaja karşı #NuitDesBarricades (Barikatların Gecesi)’nde çoğalalım. Onların oyunlarını reddedişimizin ve yeni bir dünya inşa etme irademizin sembolü olarak devasa bir barikat kuralım.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.