Fransa: Onbinler Yeni Çalışma Yasasını Protesto Etti

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“  Paris Anarşistler polisle çatışırken, Paris, 31 Mart 2016 Sadece Paris’te 30 bin göstericinin sokaklara çıktığı rapor edildi. Polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Paris’ Orly Havaalanındaki uçuşlar, toplu taşıma, okul ve hastaneler genel grevden etk…”

Fransa’nın bütün büyük kentlerinde hükümetin dayattığı yeni çalışma yasasına karşı 31 Mart Perşembe günü 266 ayrı protesto gerçekleştirildi. Polis göstericilere saldırdı, çatışmalar yaşandı. Sendikalar yurt çapındaki yürüyüşlere katılanların sayısını tahmini 1.2 milyon olarak verdi.

Peki bahsi geçen iş reformu neyi içeriyor?

Reform paketi Fransa’da dokunulmaz olan iş yasalarını köklü değişikliklere açık hale getirecek. Tasarı kapsamında çalışma süresinden ücretli izne kadar her şey müzakereye tabi olacak. Yasa, şirketler için işten çıkarmaları kolaylaştıracak, tazminatları düşürecek, orta ölçekli işletmelerin emekçilere fazla mesai dayatmasının önünü açacak, yasal çalışma süresi işverenin lehine olacak şekilde esnekleştirilecek, emek ucuzlaşacak.**https://isyandan.org/haberler/fransa-hollandenin-is-yasasi-reformu-ulke-genelinde-protesto-edildi//**


 

Paris

Anarşistler polisle çatışırken, Paris, 31 Mart 2016

Sadece Paris’te 30 bin göstericinin sokaklara çıktığı rapor edildi. Polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Paris’ Orly Havaalanındaki uçuşlar, toplu taşıma, okul ve hastaneler genel grevden etkilendi. Eiffel kulesi, çalışanlarının gösterilere katılmasından dolayı bütün gün kapalıydı.

Çeviri: İlk gaz saldırısı #Manif31Mars

Çeviri: 5 dakikada bir çatışma #Manif31Mars


Toulouse

Toulouse’da polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ile saldırdı. Le Point 400 ile 500 kişinin yürüyüş sonunda dağılmayı reddettiğini, çöp kutularını ateşe vererek direnişe geçtiğini rapor etti. Sekiz eylemci tutuklandı. Gösteriler nedeniyle Toulouse’da bütün gün boyunca metro kapalıydı.

Çeviri: Polisler oturma eylemi yapan gençlere göz yaşartıcı gaz ile saldırıyor.


Nantes

Nantes’da da polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Sermayenin ve iktidarın kurumlarını hedef alan eylemciler, bankaların ve belediye sarayının pencerelerini kırdı. Nantes’daki göstericilerin sayısının 12 ile 30 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Loire-Atlantique’daki çatışmalarda üç polis yaralandı.


 

Rennes

Rennes şehrinde de polis eylemcilere göz yaşartıcı gaz ile saldırdı. AFP en az beş kişinin tutuklandığını rapor etti. Rennes şehrindeki yürüyüşlere 10 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.


 

Dijon

İşçi sendikaları Dijon’daki gösterilere katılanların 4 bini geçtiğini ifade etti. Yürüyüş 16.30 civarı dağılırken, 500 lise öğrencisi protestoya devam etti. Öğrenciler polisin göz yaşartıcı gaz ile yaptığı saldırılara eski bir sinema binasından çıkardıkları sandalyelerle barikatlar kurarak direndi.

Çeviri: Eski Place de la Rep sinemasının koltukları yol barikatları olarak kullanıyor. Mükemmel. #Dijon #greve31mars #manif31mars


 

Lyon

Lyon’daki gösterilerde de çatışmalar yaşandı, en az iki kişinin tutuklandığı rapor edildi.

Çeviri: En az 1000 eylemci polis şiddetine karşı direnmeye devam ediyor #Lyon #LoiTravail #manif31mars

Çeviri: Göstericiler Bellecour meydanında polise taş atarak direniyor #Lyon #greve31mars

Kaynak: https://revolution-news.com/france-tens-of-thousands-protest-against-labor-reforms/

 

Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.